Belgische scheidsrechters merken toenemende homohaat in ons voetbal

  Vandaag wappert deze vlag aan het bondsgebouw in Brussel.

  Vandaag wappert deze vlag aan het bondsgebouw in Brussel.

  1 op de 6 scheidsrechters in het Belgische voetbal heeft de voorbije twee seizoenen te maken gekregen met homohaat of kwetsende spreekkoren. Dat blijkt uit onderzoek van VUB-student Robin Cnops in opdracht van de Belgische voetbalbond.

  Robin Cnops voerde zijn studie uit met online enquêtes bij 1.162 scheidsrechters uit alle afdelingen van het Belgische voetbal. De resultaten zijn vandaag bekendgemaakt op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

   

  Enkele opmerkelijke vaststellingen: 16,8% van de refs zegt de afgelopen twee seizoenen met homofobie geconfronteerd te zijn en 31% uit die groep geeft toe maandelijks of nog frequenter het slachtoffer te zijn van homohaat of te zien hoe een collega daarmee te maken krijgt.

   

  45% van de refs geeft dan weer aan dat discriminatie op vlak van racisme, seksisme en homofobie alleen maar toeneemt.   

   

  Uit het onderzoek blijkt ook dat de supporters de grootste aanstokers zijn van homofobie. Een kwart van de scheidsrechters geeft aan dat het die groep is die hen of hun collega's discrimineert. 13,6% van de refs wijst de spelers aan als verantwoordelijken voor homofobe uitlatingen.   

   

  Verder blijkt dat homofobie in de richting van de ref het vaakst voorkomt in de nationale amateurreeksen, met 25% meldingen. Het profvoetbal scoort iets minder slecht met 20%.   

   

  Met homofobie bij voetballers onderling worden refs dan weer minder vaak geconfronteerd. 12% geeft aan dit al te hebben meegemaakt.

  "Elke vorm van discriminatie is er een te veel"

  De KBVB is zich bewust van de problematiek. "Elke vorm van discriminatie is er een te veel", zegt An De Kock, corporate social responsability-manager bij de voetbalbond.

   

  "We zetten ons samen met alle koepels in om dit tot een absoluut minimum te beperken. Zo is er onze jaarlijkse campagne Football for All en in het najaar zijn we gastheer van een internationale conferentie rond LGBTQ+-acceptatie in de voetbalwereld."

   

  "Daarnaast leren we onze refs, de veiligheidsverantwoordelijken en de stewards van profclubs hoe ze tegen verbale discriminatie kunnen optreden. Ook het bondsreglement is aangepast, zodat we dit strenger en efficiënter kunnen bestraffen. Homohaat en andere kwetsende spreekkoren willen we uit de wereld bannen."

   

  De KBVB start volgende maand met zijn Vlaamse en Waalse vleugel en de KU Leuven een grootschalig onderzoek op naar discriminatie in het jeugdvoetbal. De bond roept in elk geval op om discriminatie altijd te melden. 

  Tweet van de KBVB: