Volgende doel voor zwemmers is pas in mei 2021: "Maar eerst watergevoel terugvinden"

  Door het wegvallen van de Spelen en EK is de eerste grote afspraak voor zwemmers pas in mei 2021. Gemotiveerd blijven is een helse klus, net als het terugvinden van het watergevoel. Want dat zijn zwemmers na een paar weken zonder zwemmen helemaal kwijt.

  Door de coronacrisis kon Louis Croenen zoals zijn collega-zwemmers een tijd lang niet meer in de zwembaden terecht. Zijn eerste zwemtrainingen voelden dan ook raar aan.

   

  "Het zijn misschien enkel de zwemmers die dat begrijpen", opent Croenen. "Maar als je een paar dagen niet in het water bent geweest en je springt er opnieuw in, dan voel je je precies als een spaghettisliert die niet weet wat hij aan het doen is."

   

  "Dat gevoel van gewenning komt wel snel weer terug. Je komt dan wel weer op niveau. Maar om die laatste stap te zetten heb je toch wat training nodig."

   

  Ronald Gaastra bevestigt dat. "Er is geen enkele andere sport waar de conditie zo snel achteruitgaat als bij het zwemmen", vertelt de hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie.

   

  "Ik merk dat ook bij triatleten die in een bepaalde periode gewoon lopen en fietsen, maar niet zwemmen. Die starten dan op zwemvlak eigenlijk weer qua conditie vanaf 0."

  "Ik zoek naar triggers om het nog een jaar vol te houden"

  Het volgende doel van Croenen en de andere Belgische zwemmers ligt nog een jaar van hier, namelijk het EK.

   

  "Het is anders dan bij voetballers die een slechte match gespeeld hebben. Die kunnen zich een week later opnieuw bewijzen", legt Croenen uit.

   

  "Bij ons is dat moeilijker. Ik ben op zoek naar die triggers om mezelf te prikkelen en het nog een jaar vol te houden."