"Belgische voetbalclubs kunnen seizoen overleven zonder fans in stadion"

  Thomas Peeters is verbonden aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam.

  Belgische voetbalclubs richten zich momenteel al op volgend seizoen, dat wellicht van start zal gaan zonder publiek. Sporteconoom Thomas Peeters stelt dat de Belgische profclubs wel een poosje kunnen overleven zonder toeschouwers, als de spelers een financiële inspanning doen.

  "Stadioninkomsten zijn in België natuurlijk heel belangrijk en goed voor ongeveer 20 à 25 procent van de omzet van de clubs. Maar volgens mij kunnen de clubs ook wel zonder die inkomsten", vertelt Thomas Peeters aan Sporza.

   

  "Als je weet dat 55 à 60 procent van de omzet naar spelerslonen gaat, kan daar wel bespaard worden om het verlies aan stadioninkomsten goed te maken."

   

  "Het is perfect mogelijk om een voetbalcompetitie te organiseren die rondkomt met 300 miljoen euro in plaats van 400 miljoen, al zal dat dan niet zijn aan dezelfde spelerslonen. Dat is de consequentie die we er dan moeten bijnemen."

  Clubs moeten nu snel de tering naar de nering zetten en spelerscontracten heronderhandelen. Wie afwacht, kan volgend jaar wel eens in de problemen komen.

  Thomas Peeters

  Clubs zullen dus de spelerscontracten moeten heronderhandelen. "Het is nu hét moment om dat te doen. Onderhandelen met spelers is makkelijker geworden, omdat de spelers eigenlijk geen alternatief hebben. Er wordt overal zonder publiek gespeeld. Op dit moment staan de clubs relatief sterk aan de onderhandelingstafel", meent Peeters.

   

  "Er is op korte tijd enorm veel veranderd en niemand had deze terugval aan inkomsten verwacht. Ik denk dat clubs er goed aan doen om nu snel de tering naar de nering te zetten en ervan moeten uitgaan dat het voor een heel seizoen zal zijn. Clubs die nu afwachten, kunnen volgend jaar in mei wel eens in de problemen komen."

   

  Zijn het dan onderhandelingen op leven en dood? "Als de clubs de spelers blijven betalen zoals ze dat vandaag doen wel, ja. Dat kan niet. Spelerslonen zijn zo'n belangrijke kostenpost dat er voldoende bespaard kan worden om een groot deel van het verlies op te vangen."

  "Misschien heeft Belgische voetbal meer toekomst dan vaak gezegd wordt"

  Hoe kijkt sporteconoom Thomas Peeters naar de licentiesoap in het Belgische voetbal? "Ik denk dat de Licentiecommissie dit jaar geprobeerd heeft om erg streng te zijn, maar nu zien we dat het BAS eigenlijk toch alle licenties toekent. Vergeefse moeite dus", klinkt het.

   

  "Anderzijds: als je ziet dat een club als Manchester City wil investeren in het Belgische voetbal, betekent dat misschien dat er toch ook wel meer toekomst in het Belgische voetbal zit dan vaak gezegd wordt."

   

  "Er wordt al snel gezegd dat er te veel profclubs zijn in België, maar die kleinere clubs die de stap willen zetten, zorgen er ook voor dat de grotere clubs concurrentieel moeten blijven en zichzelf in vraag moeten stellen. Sommige nieuwkomers voegen wel degelijk iets toe aan 1e klasse, andere nieuwkomers misschien wat minder."