Nederlandse sportclubs krijgen 110 miljoen euro steun van overheid

  "De unieke Nederlandse sportinfrastructuur moet behouden blijven." Met die motivatie heeft de Nederlandse minister van Sport Martin van Rijn aangekondigd dat de regering 110 miljoen euro steun beschikbaar stelt voor sportverenigingen.

  In Nederland stelt de regering 110 miljoen euro beschikbaar als steun voor sportverenigingen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. Het geld moet volgens Sportminister Martin van Rijn helpen om de jeugd goed op te kunnen vangen in opnieuw geopende sportaccommodaties en om de "unieke Nederlandse infrastructuur" te behouden.

   

  90 miljoen euro is bedoeld om de huur kwijt te schelden over de periode 1 maart tot 1 juni. Voor veel sportverenigingen is de huur de grootste kostenpost op de begroting. Met deze maatregel worden ruim 11.000 sportverenigingen ondersteund.

   

  De resterende 20 miljoen euro is bestemd voor sportverenigingen met een eigen accommodatie. Zij lijden omzetverlies. Per sportvereniging gaat het om een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 2500 euro.

   

  "De sportvereniging is een plek waar veel mensen samenkomen. Niet alleen om te bewegen, maar juist ook als sociale ontmoetingsplek", zei Van Rijn. 

   

  De minister voldoet niet helemaal aan de wens van sportkoepel NOC*NSF, die vrijdag het kabinet had gevraagd om een steunpakket ter waarde van 150 miljoen euro. Van Rijn laat weten dat hij voor eventuele aanvullende steun wil wachten op de uitkomsten van het onderzoek van het Mulier Instituut naar de effecten die de coronacrisis heeft op de gehele sportsector.