Ook coronacrisis in de cross? "Overleven door solidair te zijn"

  Het veldritseizoen lijkt nog veraf, maar Tomas Van Den Spiegel heeft gisteren in onze livesessie op Facebook toch al zijn bezorgdheid geuit over de crosskalender en de financiële impact van de coronacrisis. Organisatoren Christophe Impens (Golazo) en Jurgen Mettepenningen (Ambiancecross) wachten af.

  Door het coronavirus verschuift het zwaartepunt van het wegseizoen naar het najaar. Daarmee komt het wegwielrennen in het vaarwater van het veldrijden. "Langzaam maar zeker beginnen er wat kopzorgen aan te komen over de veldritkalender", liet Tomas Van den Spiegel gisteren vallen.

   

  Voor Golazo, onder meer organisator van de DVV-trofee, de Ethias-crossen en enkele WB-wedstrijden, is het vooral van belang dat de crossen op televisie uitgezonden worden. "Zolang dat gebeurt, verwacht ik niet dat er sponsors zullen afhaken", zegt Christophe Impens.

   

  Hoe belangrijk zijn inkomsten van ticketverkoop en vips voor de cross? "Financieel zou het pijn doen als die er niet zijn. In het allerslechtste geval kunnen we één jaar overleven zonder die VIP-inkomsten. De cross begint wel pas over 5 maanden."

   

  "We wachten af wat de Veiligheidsraad zegt over publiek en catering op sportevenementen. De gezondheid van de mensen is prioritair, ook tijdens het crossseizoen."

  Christophe Impens

  "Door solidair te zijn, zal de cross overleven"

  Jurgen Mettepenningen is in de cross niet enkel actief als manager van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij organiseert ook de Wereldbekercross in Wachtebeke en pleit voor solidariteit, mochten de inkomsten van de organisatoren dalen.

   

  "Ik verwacht dat renners in dat geval minder startgeld zullen vragen. Alleen door solidair te zijn met elkaar zal de cross overleven", zegt Mettepenningen.

   

  "Voor crossen vroeg op het seizoen zal het wellicht ook moeilijker zijn om alle budgetten rond te krijgen dan bij wedstrijden die later op het seizoen gepland zijn. Als je in december organiseert, kun je in september nog op zoek naar extra middelen, mocht dat nodig zijn."

  Jurgen Mettepenningen