Lierse Kempenzonen wil licentie voor 1B: "We zijn te groot voor amateurklasse"

  Wordt in Lierse binnenkort weer profvoetbal gespeeld?

  Lierse Kempenzonen wist maar op het nippertje degradatie uit de eerste amateurklasse te vermijden, maar probeert via het BAS toch een proflicentie voor 1B af te dwingen. "We zijn klaar om weer een rol te spelen in het Belgische voetbal", klinkt het ambitieus.

  Een vijftal amateurclubs verdedigt deze week zijn licentiedossier voor het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS). Ze hopen een plekje in te nemen van de profclubs die worstelen met hun licentiedossier.

   

  Ook Lierse, twee jaar geleden na faillissement uit 1B gezakt en herrezen als Lierse Kempenzonen, voelt zich klaar voor een stap hogerop. Nochtans wist de club dit seizoen maar net zijn vel te redden in de eerste amateurklasse. 

   

  "Lierse is een volledig professionele ploeg met een grote aanhang. Alles is aanwezig om een rol te spelen in het Belgische voetbal", zegt voorzitter Luc Van Thillo. "We leven volgens ons budget en doen geen zotten dingen. Dus willen we aangeven bij het BAS dat we klaar staan."

   

  "Veel clubs in 1B zijn niet levensvatbaar, maar buitenlandse investeerders blijven er geld inpompen. Daar moeten betere voorwaarden aan worden gekoppeld. Kijk maar naar Antwerp, een grote meerwaarde voor 1A. Toch heeft het lang moeten vechten in tweede klasse tegen clubs die kunstmatig in leven worden gehouden."

   

  "Lierse is geen Antwerp of Club Brugge, maar heeft wel zijn plaats in het profcircuit. We zijn te groot voor de amateurklasse. Bovendien spelen we alleen maar met Belgische spelers. Ik zie dus niet in waarom we geen proflicentie zouden krijgen."

  Van Imschoot: "Je voelt dat hier iets kan"

  Ook voor coach Tom Van Imschoot zou het meteen een grote sprong zijn naar 1B. "Maar we zijn al enkele weken stevig aan het werken. We hebben de kern geëvalueerd en hebben nu al een redelijke basis voor volgend seizoen. We wachten nog af voor de laatste beslissingen tot we weten of het 1B of eerste amateurklasse wordt."

   

  "In 1B leunt het niveau dicht aan bij 1A. De kloof met eerste amateur is dus gigantisch. Deze club heeft een verleden en dat moeten we gebruiken om spelers die net uit de boot vallen of geen kans krijgen, naar ons project te lokken. Je voelt dat hier iets kan."