Ga naar de inhoud

Onzekerheid en angst bij sporters: "Oproep aan de overheid: neem beslissingen"

 ma 27 april 2020 19:02
Sportpsycholoog Jef Brouwers werkt samen met het BOIC.

Het zijn voor niemand prettige tijden en ook (top)sporters ontsnappen niet aan de coronacrisis. Studies en enquêtes tonen aan dat voetballers steeds meer worstelen met depressieve gevoelens, maar de twijfels en angst regeren ook in andere disciplines. Dat stellen Jef Brouwers en Eline Berings zelf ook vast.

"De cijfers over depressieve gevoelens gaan steeds de hoogte in, in de foute richting", vertelt sportpsycholoog Jef Brouwers bij Radio 1.

 

"Bijna iedereen - de gewone burger, de topsporter en de amateursporter - leeft in onduidelijkheid en daar kan een mens niet mee om."

 

"Competitie is essentieel voor een sporter en dat valt steeds weg. Het hoopt zich op. Er is geen zicht op wanneer het gedaan zal zijn."

 

"Als je dan wacht op het advies van de Veiligheidsraad en er wordt niet gesproken over sport, dan is dat bijzonder moeilijk voor topsporters die op duidelijkheid zitten te wachten."

 

"Ik voer de hele dag gesprekken met atleten met wie ik werk en soms ook met atleten met wie ik nog nooit heb gewerkt", stelt de sportpsycholoog. 

 

Wat kan hij hen dan aanraden? "Je moet elke dag zeggen: dit zal ik doen, dit is mijn doelstelling, zo zal ik er structuur in aanbrengen en daar heb ik dan ook de discipline voor."

 

"Het is belangrijk om te weten wat je elke dag zal doen. Je mag niet doelloos rondlopen. Anders ben je een wandelaar die zonder doelstelling vertrekt en die heel vlug moe wordt van zijn eigen wandelen. Stel elke dag kleine doelen om te vermijden dat je niet meer weet waar je mee bezig bent."

Als je wacht op het advies van de Veiligheidsraad en er wordt niet gesproken over sport, dan is dat bijzonder moeilijk voor topsporters die op duidelijkheid zitten te wachten.

Jef Brouwers

Eline Berings: "Ik zie een soort van moeheid"

Hordeloopster Eline Berings baalt zelf dat het ene na het andere doel wegvalt, maar is als sportpsychologe ook vertrouwd met wat deze coronacrisis allemaal veroorzaakt in de sportwereld.

 

"Onze wereld is compleet door elkaar geschud. We leven in een prestatiecultuur. We zijn altijd met trainingen en structuur bezig. We weten altijd waar we naartoe willen en moeten."

 

"Maar momenteel is er een grote leegte met vraagtekens en onzekerheden. Ik merk bij mezelf en bij collega's dat er een soort van moeheid optreedt."

 

"We willen wel, want we zijn allemaal karakters. Maar als er niets is waar je naartoe wordt gezogen, dan is het mentaal een uitdaging om te blijven trainen."

"Als je weet waar je naartoe kan, dan kun je heel veel aan"

"Ik ben wel een beetje ongerust dat er te weinig aandacht is voor de psychosociale impact op mensen en zeker op topsporters", vervolgt Berings. 


De aanpak in deze crisis is wellicht individueel. "Praat met collega's, vrienden en psychologen. Zij staan voor ons klaar en weten wat er moet gebeuren."


"Maar ik doe ook een oproep aan de overheid om beslissingen te nemen, zodat we weten waar we aan toe zijn. We tasten in het duister. De onzekerheid is veel moeilijker om mee om te gaan dan omgaan met iets dat niet meer doorgaat."


"Duidelijkheid is belangrijk. En blijf je dagen structuur geven. Als je wegzakt en uit je routine valt, dan worden het heel lastige weken. Ik hoop dat we stilaan perspectief krijgen. Als je weet waar je naartoe kan, dan kun je heel veel aan."

Ik ben wel een beetje ongerust dat er te weinig aandacht is voor de psychosociale impact op mensen en zeker op topsporters

Eline Berings