F1: Franse GP geschrapt, WK opent wellicht begin juli in Oostenrijk

  Max Verstappen rijdt elk jaar in Spielberg, in Oostenrijk, voor een oranje muur.

  De Formule 1 mikt op een seizoensstart van 3 tot 5 juli met de Grote Prijs van Oostenrijk in Spielberg. Dat gaf CEO Chase Carey vandaag mee, nadat de GP van Frankrijk van 28 juni zijn afgelasting had meegedeeld. Na Europa komt Eurazië, Azië, Amerika en de Golf aan de beurt.  De F1 wil nog 15 à 18 races en eindigt in december in Abu Dhbai.

  De coronacrisis schopt elke mogelijke sportieve kalender door elkaar. Het WK F1, dat op 15 maart in Australië had moeten beginnen, is nog niet afgetrapt. De kalender schoof altijd maar op, uiteindelijk zal de 11e Grote Prijs de eerste worden.

   

  Vanochtend maakte de Franse organisatie van de race op 28 juni in Le Castellet definitief bekend dat er in 2020 geen F1-auto zal bollen op het Paul Ricard-circuit. De Franse coronamaatregelen houden dat tegen. Tot midden juli is er een verbod op massabijeenkomsten en achter gesloten deuren organiseren lijkt niet haalbaar. 

   

  Daarnaast zijn er nog de internationale reisrestricties die verplaatsingen van teams en piloten zo goed als onmogelijk maken. "De veiligheid en gezondheid van partners en iedereen in de F1 komt op de eerste plaats", zo klinkt het in de mededeling.

   

  Er werd beslist om geen nieuwe datum te zoeken op de nu al overvolle kalender. De organisatoren maken zich sterk dat toeschouwers hun geld kunnen terugvragen, ook voor campingplaatsen, parking en busdiensten.

  Lewis Hamilton, de wereldkampioen van 2019 en winnaar in Frankrijk toen.

  "Nog 15 à 18 races, eindigen in december"

  De F1 werkt aan een alternatieve kalender. In plaats van 22 races hoopt Carey er nog 15 à 18 te rijden dit seizoen. Sommige races zullen dus een andere plaats krijgen op de kalender. Die nieuwe kalender wordt zo snel mogelijk verwacht.


  De Iers-Amerikaanse F1-topman gaf al een klein beetje prijs: "In Europa willen we in juli beginnen te racen om er vervolgens door te gaan tot begin september. De eerste race zou dan in Oostenrijk gehouden worden." Over België - origineel gepland op 30/8 - is er nog geen zekerheid.


  "In september, oktober en november willen we ons verplaatsen naar Eurazië, Azië en Amerika om het seizoen tot slot in december in de Golf te beëindigen, met Bahrein voor de traditionele afsluiter in Abu Dhabi. In totaal zouden we zo tot 15 à 18 races moeten komen", aldus Chase Carey.

  In december eindigen in de Golf, met Bahrein en Abu Dhabi.

  F1-topman Chase Carey

  "We verwachten in het begin GP's zonder publiek"

   Gezien de huidige maatregelen in Europa om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen die GP's naar alle waarschijnlijkheid achter gesloten deuren moeten plaatsvinden.

   

  "We verwachten dat we in die eerste races van het seizoen geen fans mogen ontvangen, maar hopen natuurlijk fans te verwelkomen eens we vorderen op de kalender. Procedures voor elke race en in elk land moeten nog uitgewerkt worden, maar ik benadruk dat de veiligheid van iedereen daarbij prioritair is", aldus Carey.

   

  In Oostenrijk versoepelde de regering eerder al de maatregelen tegen het coronavirus, waardoor een GP op de Red Bull Ring achter gesloten deuren wel mogelijk lijkt.

   

  Ook de eerstvolgende GP op de kalender kan doorgaan. Het Circuit van Silverstone maakt zich sterk dat de Grote Prijs van Groot-Brittannië op 19 juli zonder toeschouwers mag worden afgewerkt.

   

  Op 2 augustus is vervolgens de Hungaroring aan de rand van de Hongaarse hoofdstad Boedapest aan de beurt, op 30 augustus staat de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps op de kalender. In principe zijn alle grote evenementen tot 1 september verboden in ons land. Op de Nationale Veiligheidsraad van vorige vrijdag werd echter nog geen definitieve beslissing genomen over sportwedstrijden achter gesloten deuren.

   

  In totaal werden de eerste 10 GP's van het seizoen geannuleerd (Australië, Monaco en Frankrijk) of voor onbepaalde tijd uitgesteld (Bahrein, China, Vietnam, Nederland, Spanje, Azerbeidzjan, Canada).