Ajax is grootste talentenfabriek, ook Belgische clubs leveren prima werk

  Ajax lanceerde afgelopen zomer De Ligt en De Jong naar Juventus en Barcelona.

  Ajax is momenteel de club die het grootste aantal spelers heeft geleverd aan clubs uit de vijf grote competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk). Racing Genk is de beste Belgische springplank, voor Anderlecht en Club Brugge. Dat berekende het researchbureau CIES (International Centre for Sports Studies). 

  Met 22 spelers voert Ajax de lijst aan, voor Benfica (21) en Red Bull Salzburg (20).

   

  Racing Genk staat op de 6e plaats met 16 spelers. Anderlecht is met 13 spelers 10e, voor Club Brugge (11 spelers).

   

  Ook AA Gent (7), Standard (5), KV Oostende, Moeskroen, STVV, Zulte Waregem (elk 3), Waasland-Beveren, Lierse (elk 2), KV Kortrijk, Antwerp en Charleroi (elk 1) zijn terug te vinden in de lijst.   

   

  CIES nam als criterium voor welke club een speler zijn laatste match speelde, alvorens te debuteren in een G5-competitie.   

   

  Volgens het onderzoek leverde België in totaal 71 spelers af aan de vijf grote competities. Enkel Nederland (75) en Portugal (74) doen beter als kleine competitie.   

   

  Volgens CIES is de overstap maken vanuit een kleinere competitie de meest voorkomende manier (48%) om in een G5-competitie terecht te komen.

   

  39 procent van de spelers bij de clubs uit de vijf grote competities komt voort uit de opleiding van de club waarvoor ze hun debuut maakten in een G5-competitie.