Filip Joos: "Concurrenten Anderlecht kunnen zich tot weldoener kronen"

  Kompany in duel met Tau.

  Zoeken Anderlecht en Club Brugge straks samen naar een oplossing?

  Anderlecht schreeuwde maandag om financiële solidariteit in het Belgische voetbal. De weerklank vandaag is luid, maar klinkt overal anders. Wat is de mening van onze voetbalstem Filip Joos?

  Niet de inhoud wel de hoek is het probleem

  Uiteraard lijkt er eigenbelang mee gemoeid als een club als Anderlecht in volle coronacrisis plots voor herverdeling pleit. Anderlecht is een voetbalinstituut dat zijn rijkgevulde erelijst eerder dankt aan kapitalisme dan aan communisme. 

   

  Vaker wel dan niet pleegde de recordkampioen een soort roofbouw op de concurrentie, werden de beste spelers naar de hoofdstad gelokt, dat was de logica zelve toen, inherent aan het systeem, dé manier voor paars-wit om Europees succes na te jagen.

   

  Het is wel de reden waarom nu wenkbrauwen worden gefronst bij het voorstel - niet zozeer de inhoud is het probleem, wel de hoek van waaruit  het komt. De financiële problemen waar Anderlecht mee kampt, dateren immers al van voor de coronacrisis.

  Anderlecht is een voetbalinstituut dat zijn rijkgevulde erelijst eerder dankt aan kapitalisme dan aan communisme.

  Zonder tegenstanders, geen competitie

  Daarom reageert Club Brugge schamper. Bij monde van manager Vincent Mannaert werd Anderlecht opgedragen de tering naar de nering te zetten, een beetje meer te zweten, dan zou de glorie wel weer volgen.

   

  De hele discussie doet een beetje denken aan de hommeles tussen Nederland en Italië van de voorbije week, toen de Nederlandse minister van Financiën zich niet solidair toonde met het lot van het door corona zwaar getroffen Italië.

   

  Maar kijk, net in het Nederlandse voetbal zit er een solidariteitsplan aan te komen. Ajax speelt de rol van voortrekker, AZ, PSV en Feyenoord springen  gezwind mee op de kar. Het doel is de Eredivisie leefbaar te houden voor de kleintjes.

   

  Dat blijft nobel, en ook nodig: zonder tegenstanders, geen competitie die naam waardig. Daarom verschafte Bayern München begin deze eeuw een lening aan grote rivaal Borussia Dortmund. Twee miljoen euro, een habbekrats misschien, maar wel een stevig symbool. En een actie waar zeker ook Bayern niet slechter van geworden is.

  Bayern verschafte begin deze eeuw een lening aan grote rivaal Borussia Dortmund. Een actie waar zeker ook Bayern niet slechter van geworden is.

  Weldoeners

  Dus ja, Club Brugge zou het initiatief naar zich toe kunnen trekken. Solidariteit is sterker als ze van bovenaf komt. En daar staat Club vandaag de dag in België, helemaal bovenaan. De Bruggelingen zouden samen met de andere Europees spelende teams een solidariteitsfonds kunnen oprichten, met een correcte verdeelsleutel voor alle ploegen.

   

  Het is echt geen bezopen idee om in deze uitzonderlijke tijden een flink deel van het Europese startgeld te verdelen, bijvoorbeeld in percentages die omgekeerd evenredig zijn met wat aan Belgisch tv-geld wordt geïnd.

   

  Op die manier zullen de traditionele topclubs (en dus ook Anderlecht) allerminst de grootste begunstigde zijn, dat kan het water minder diep maken. Want dat pakweg de Kortrijken en Zulte-Waregems van deze wereld wat extra steun vanuit het voetbalbestel zelf zouden krijgen, daar kan toch echt niemand tegen zijn.

   

  Natuurlijk spelen voetbalploegen om trofeeën, titels, bekers. Club Brugge (en in mindere mate) AA Gent, Antwerp, Charleroi en Standard krijgen nu de kans om zichzelf tot weldoener te kronen. Bijna zou je zeggen: tel uit je winst.

   

  (En ongetwijfeld praat het straks lekkerder in de grote Beneliga-gesprekken, als je tegen Ajax en co kan vertellen hoe ook jij in duistere coronatijden met de hand over hart en portefeuille streek.)

  Filip Joos