Belg Ingmar De Vos besliste mee over uitstel Spelen: "Gezondheid atleten stond voorop"

  De Belg Ingmar De Vos is topman bij de FEI.

  Ingmar De Vos, de Belgische voorzitter van de Internationale Paardensportfederatie FEI en lid van het IOC, besliste mee over het lot van de Olympische Spelen in Tokio. "Vooral toen het menens werd in de Verenigde Staten heeft het IOC snel beslist dat het moest bijsturen", vertelt onze landgenoot.

  Na heel wat overleg verschoof het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de Spelen vorige week wegens de coronacrisis door naar volgend jaar. "Uitstel was de enige juiste beslissing", vertelt De Vos nu enkele dagen later op de site van de Belgische Ruitersportfederatie.

   

  "Twee weken geleden was er een videoconferentie met IOC-voorzitter Thomas Bach en alle voorzitters van de olympische sportfederaties. Toen al hadden wij via een stemming unaniem beslist dat de Spelen wellicht zouden worden uitgesteld, maar dat we nog vier weken zouden wachten om definitief te beslissen. Zo is dat naar de pers gecommuniceerd."

   

  "Vrij snel daarna hebben we al moeten bijsturen omdat het coronavirus plots ook begon toe te slaan in delen van de wereld waar het tot dan toe nog vrij goed was meegevallen. Vooral toen het menens werd in de Verenigde Staten, toch een van de grootste sportlanden van de wereld, heeft het IOC begin vorige week beslist dat de Spelen sowieso werden uitgesteld naar 2021."

   

  "De gezondheid van de atleten stond voorop. Zolang we niet wisten hoelang de coronacrisis ging duren, konden we hen en de vele supporters niet in gevaar brengen. Maar daarnaast waren er ook nog de kwalificatiequota. Op dit moment zijn er nog altijd maar 53 procent van de kandidaat-olympiërs gekwalificeerd. Stel dat de coronacrisis nog twee maanden duurt en de nog niet gekwalificeerde atleten pas eind mei weer echt in actie kunnen komen, dan zou het voor hen wel erg kort dag geweest zijn om de minima proberen te halen."

  "De nieuwe paardensportkalender wordt een hele puzzel"

  Voorts ging De Vos, als FEI-voorzitter, nog dieper in op de gevolgen van de coronacrisis op de paardensport. "Op dit moment zijn maar liefst 397 internationale paardensportevenementen wereldwijd geschrapt, dat is enorm. De FEI heeft wel enkele crisisscenario's klaarliggen, maar dit hadden we nog nooit meegemaakt."

   

  "Er zijn natuurlijk heel wat organisatoren die vragen om hun wedstrijd alsnog te laten plaatsvinden op een andere datum later dit jaar, maar dat is niet evident. Wij kunnen geen datums op de kalender toekennen, als we niet eens weten wanneer alles min of meer weer normaal zal zijn. Het zijn dus allemaal ook nog vraagtekens voor ons, maar er wordt intussen hard gewerkt. Hoe dan ook wordt het een stevige puzzel."   

   

  "Ook moeten we de olympische minima voor ruiters en paarden herbekijken. Wat met de ruiters die vanaf 2021 de olympische minimumleeftijd van 18 jaar hebben bereikt? En wat met de jumpingpaarden die volgend jaar 9 jaar oud worden en de dressuur- en eventingpaarden die 8 jaar worden? Die konden dit jaar nog niet deelnemen aan de Spelen maar volgend jaar reglementair gezien wel. Dat moeten we nog bestuderen."

  Jos Verlooy.