Technisch werkloze Vercauteren: "Na 30 juni spelen we dit seizoen best niet meer"

  Frank Vercauteren wil al beginnen te focussen op volgend seizoen.

  Peter Vandenbempt legt deze week zijn oor te luister bij verschillende voetbalcoaches in de Jupiler Pro League. Vandaag is Anderlecht-coach Frank Vercauteren als eerste aan de beurt. "Een perfecte oplossing bestaat er niet voor dit seizoen", zegt Vercauteren.

  "80 procent van technische staf is technisch werkloos"

  Het is ondertussen al 3 weken geleden dat er nog gevoetbald werd in de hoogste klasse. Hoe gaat Anderlecht-coach Frank Vercauteren daarmee om?

   

  "Ik ben technisch werkloos, zoals 80 procent van onze technische staf. Ik mag dus niet werken", vertelt Vercauteren. "Ik wou e-mails met voetbaloefeningen doorsturen naar mijn e-mailadres van Anderlecht, maar dat lukte niet. Ik kreeg een melding dat mijn e-mailadres niet bereikbaar is."

   

  Hoe brengen de Anderlecht-spelers deze periode door? “Ze zijn niet allemaal meer in het land. Ze hadden de mogelijkheid en de toelating om terug te gaan naar hun familie of naar andere oorden. Ze zijn niet met vakantie. We willen hen wel zo rap mogelijk vakantie geven om van een aantal verplichtingen af te zijn. Natuurlijk zal dat geen echte vakantie zijn.”

   

  Kunnen de spelers zich in conditie houden? “Van maandag tot en met vrijdag zijn er optionele sessies voor hen. Er zijn ook programma’s als fysieke voorbereiding die ze anders zouden meekrijgen in het tussenseizoen. Nu is dat optioneel, we hopen dat we dat na een tijdje verplicht kunnen maken.”

   

  Zullen de spelers een grote achterstand oplopen? "Op gebied van kracht, blessurepreventie, stabilisatie, duurvermogen en zelfs hoge intensiteit kunnen ze wel iets doen in deze periode. Ze zullen wel wat achterstand oplopen wat het ritme betreft, de groepstrainingen en het collectieve gebeuren."

   

  Volgens de high performance coach van KRC Genk zijn de spelers op 10 dagen weer speelklaar. Hoe zit dat bij Anderlecht? “Dat kan het geval zijn voor sommige spelers. Bij andere spelers, die terugkomen uit blessure, zal dat langer duren dan 10 dagen. Zij hebben al een tijdje stil gelegen.”

  "Ploegen moeten een consensus vinden, iedereen moet toegevingen doen"

  Hoe heeft Vercauteren dat abrupte einde van het seizoen beleefd? “Dat was natuurlijk frustrerend", zegt de Anderlecht-coach. "We hoopten op Play-off I en die mogelijkheid bestond nog. Al lag dat natuurlijk niet helemaal meer in onze handen."

   

  "Daarnaast hadden we ook hoop om in Play-off II een Europees ticket te veroveren. We waren op de goede weg en konden het niet afwerken. Je wordt gestopt in je ambitie. Maar emoties en frustraties moet je proberen opzij te zetten. Het was een heel vervelend moment. Maar natuurlijk gaat de gezondheid voor.”

   

  Er heerst momenteel onenigheid binnen de Pro League over de afloop van het seizoen. Een groot deel is voor een definitieve stopzetting, een ander deel wenst die knoop nog niet door te hakken. Heeft het zin om nog lang door te gaan met voetballen dit seizoen?

  “Lang doorgaan zou natuurlijk het beste zijn. Het vervelende is natuurlijk die laatste speeldag van de reguliere competitie. Ik zou niet weten hoe je dat moet oplossen. Iedereen wil wel nog 2e eindigen of Play-off II spelen en een Europees ticket halen. Andere teams willen de kans krijgen om niet te moeten zakken."

   

  "Ik kan me inbeelden hoe sommige ploegen reageren in functie van de huidige rangschikking. Ook Anderlecht. Of dat verantwoord is, denk ik niet. We zullen moeten solidariteit vinden. Iedereen zal zijn eigen belangen verdedigen, maar zal ook moeten toegeven. Daarin moeten we een consensus vinden."

   

  "Ik denk dat we vooral al moeten bezig zijn met volgend seizoen. Wat mij betreft kunnen we dit seizoen alles nog uitspelen. Maar later dan 30 juni zou ik niet meer spelen. De mensen die verantwoordelijk zijn, moeten proberen een of andere manier te vinden waardoor we dit seizoen competitief kunnen afhandelen."

   

  De huidige rangschikking als definitieve eindstand beschouwen is geen goede optie? “De perfecte oplossing bestaat niet. We zullen altijd moeten inleveren op een of ander vlak. We moeten kijken naar het algemeen belang en dat is nu de algemene gezondheid van iedereen."

  Ik kan me inbeelden hoe sommige ploegen reageren in functie van de huidige rangschikking. Ook Anderlecht. Of dat verantwoord is? Dat denk ik niet.

  "Geen Europees voetbal betekent wel lange en goede voorbereiding"

  Stel dat Anderlecht geen Europees voetbal speelt volgend seizoen, zou dat toch wel een slok op de borrel schelen, ook in de voorbereiding?

   

  “Zonder coronacrisis wisten we dat de voorbereiding serieus door elkaar geschud kon worden. Dat ging het geval geweest zijn als we als POII-winnaar tot en met de laatste dag van het seizoen hadden moeten spelen voor een Europees ticket tegen een ploeg uit POI."

   

  "Door het EK zou ook een aantal spelers weg geweest zijn. En als we een Europees ticket zouden hebben gehaald, zouden we heel vroeg aan de voorbereiding moeten herbeginnen."

   

  "Maar nu kunnen we misschien alles heel goed voorbereiden voor het nieuwe seizoen. Dat is ook nodig, als je terugkijkt naar vorig jaar."

   

  "Europees is natuurlijk een absolute noodzaak voor Anderlecht, zowel financieel als sportief. Maar als het niet zo is, dan zullen we daar proberen de vruchten van te plukken. Maar jammer genoeg niet financieel of sportief."

  "We zijn veel spelers aan het bekijken voor volgend seizoen"

  Anderlecht is al volop bezig met het voorbereiden van volgend seizoen. “We zijn veel spelers aan het bekijken. Elke ploeg is aan het schiften en kijkt al naar volgend seizoen. We zijn aan het analyseren om volgend seizoen beter te doen."

   

  Heeft Vercauteren een goed gevoel bij de herstructureringen die Anderlecht doorgevoerd heeft? "Het goede gevoel komt meestal bij goede resultaten. Het is duidelijk dat we resultaten moeten behalen op de manier van Anderlecht. Dat is de grootste uitdaging, vasthouden aan het project en mooi voetbal brengen. Maar met resultaten", besluit Vercauteren.

  Bekijk het volledige interview met Frank Vercauteren