Wereldantidopingagentschap waarschuwt: "Bedriegers worden ook in deze tijden gepakt"

  Voorzitter Witold Blanka: "Het WADA slaapt niet."

  In scherpe bewoordingen heeft Witold Banka, de baas van het Wereldantidopingagentschap (WADA), sporters gewaarschuwd. "Denk niet dat je nu kunt profiteren van de huidige crisis in de wereld vanwege het coronavirus", laat de Poolse oud-atleet noteren. 

  De sportluwe periode in deze coronacrisis kan valsspelers op ideeën brengen. Witold Blanka, de voorzitter van het WADA, waarschuwt ze alvast.

   

  "Als je een bedrieger bent, zal je ook in deze tijden gepakt worden. Ga daar maar vanuit", stelt hij duidelijk. "Denk niet dat je nu kunt profiteren van de huidige crisis in de wereld vanwege het coronavirus. We zullen je ontmaskeren en uit de sport gooien. Want dan ben je geen atleet."

   

  Van een goed werkend antidopingsysteem is in de sportwereld momenteel geen sprake meer. Door het volledig stilvallen van de nationale en internationale competities, door reisbeperkingen, door al dan niet vrijwillige periodes van quarantaine en door een volledig overhoop gehaalde sportkalender kan het geplande testprogramma door de antidopingjagers amper worden uitgevoerd. 

   

  Blanka: "Maar we zullen alle wapens inzetten waarover we nu de beschikking hebben. Hopelijk krijgen we snel weer ons volledige arsenaal terug."

  We zullen je ontmaskeren en uit de sport gooien. Want dan ben je geen atleet.

  Witold Blanka

  "Het antidopingbeleid slaapt nooit"

  "Voor nu, nog zonder alle dopingcontroles, moeten we vertrouwen op het biologische paspoort van de sporters, op de analyses op langere termijn en op onderzoek", gaat Witold Blanka voort.

   

  "Daarnaast dienen de atleten ook nu beschikbaar te blijven voor mogelijke dopingtests en moeten ze ook gewoon hun informatie over hun verblijfplaatsen blijven opsturen."

   

  "We zitten met een groot probleem opgescheept, maar anti-dopingbeleid slaapt nooit. Dat is de boodschap die ik graag wil meegeven aan de sportwereld. We zullen er alles aan blijven doen om de integriteit van het systeem te waarborgen en zodoende een speelveld met gelijke kansen te behouden."

   

  "Dankzij het uitstel van de Olympische Spelen van Tokio 2020 hebben we nu gelukkig meer tijd om onder meer het testprogramma weer op gang te brengen als de situatie met het coronavirus helemaal onder controle is."

  Atleten dienen ook nu beschikbaar te blijven voor mogelijke dopingtests en moeten ze ook gewoon hun informatie over hun verblijfplaatsen blijven opsturen.

  Witold Blanka