Philippe Gilbert: "Binnen 5 dagen staat rekening fietsenwinkel op 0 en moet ik bijpassen"

  Philippe Gilbert maakt zich zorgen: z'n fietsenwinkel lijdt onder de crisis.

  In de lockdownsessies op onze Facebookpagina heeft Ruben Van Gucht jullie vragen aan Philippe Gilbert (37) voorgeschoteld. De kopman van Lotto-Soudal sprak openhartig over de grote financiële problemen die de crisis met zich meebrengt: in de wielerwereld, maar ook privé.

  "Op dit moment komt er niks binnen in winkel"

  In onze jongste aflevering van Facebook Live laat Philippe Gilbert zijn licht schijnen over de financiële problemen die de coronacrisis met zich meebrengt.

   

  "Het afgelasten van grote wedstrijden, maar vooral van de Tour de France is een ramp voor de sponsors", weet hij. "Wereldwijd is er maar één koers belangrijk voor hen en dat is de Tour."

   

  Voor verschillende ploegen en verschillende renners zal het volgend jaar moeilijk worden als er dit jaar niet meer gekoerst wordt. Gilbert weet waarover hij spreekt, want ook z'n fietsenwinkel lijdt onder de crisis.

   

  "Ik heb een kleine winkel. Op dit moment komt er niks binnen, nul, maar de kosten zijn er wel. Elke week en elke maand. Ik denk dat binnen vijf dagen de rekening op 0 staat en ik uit mijn eigen zak mag bijpassen. Wij zijn maar klein, maar voor heel veel mensen is deze crisis wel erg."

  Philippe Gilbert (r) antwoordt op jullie vragen.

  Het Franse en ook Monegaskische systeem verschilt van het Belgische, ook op het gebied van economische werkloosheid. "In het systeem hier is het inkomen gegarandeerd, de werkgever betaalt iets minder sociale bijdragen en de staat past bij. Maar ik heb maar twee mensen in dienst dus dat valt mee", vertelt Philippe Gilbert, die in Monaco woont.

   

  De overheid wil niet dat er bedrijven failliet gaan, maar daar is Gilbert niet zo zeker van: "Ja, ze kunnen een papier laten invullen, maar ik wil nog zien wanneer het geld zal komen. Dat kan 6 maanden duren." 

   

  "Tegen dan ben je zeker failliet. Mensen blijven eten en drinken elke dag, ze moeten hun huis verwarmen. Ze hebben het geld nu nodig voor de gewone kosten van het leven."

   

  "Ik denk dat in deze periode iedereen gaat verliezen. Onze generatie heeft dit nog nooit meegemaakt. In 2008 was er al een crisis, maar dit gaat veel erger zijn. Er wachten ons nog moeilijke momenten."

  Mensen blijven eten en drinken elke dag, ze moeten hun huis verwarmen. Ze hebben het geld nu nodig voor de gewone kosten van het leven.

  Philippe Gilbert

  VIDEO: Facebook live met Philippe Gilbert

  Heb je het videogesprek gemist? Hier kijk je zo vaak je wil. Je moet wel ingelogd zijn bij Facebook.