Triatleet Jelle Geens: "Ik train nog voor de liefde voor de sport (en 2021)"

  Jelle Geens wil ook in Tokio 2021 vol voor de medailles gaan.

  Afgelaste wedstrijden, geschrapte trainingskampen, financiële vraagtekens en het uitstel van de Olympische Spelen. Voor triatleet Jelle Geens werd de uitbraak van het coronavirus "een rollercoaster van emoties". "Maar ik zal misschien zelfs sterker zijn in 2021."

  Jelle Geens had met zijn trainer een specifiek parcours uitgestippeld naar Tokio 2020, maar het coronavirus zorgde voor onverwachte bochten. "Enkele dagen voor mijn hittetraining in Florida werd ik wakker met drie gemiste oproepen van mijn trainer", vertelt hij. "Amerika zou zijn grenzen sluiten en we zouden niet meer binnengeraken."

   

  "Toen hebben we in allerijl nog een vroegere vlucht geboekt om toch nog ons trainingskamp te kunnen afwerken. Maar in Florida sloop er twijfel in de groep of we de juiste beslissing hadden genomen. Wat als we daar het coronavirus zouden oplopen. Na enkele diepe gesprekken besloten we dat het beter was om terug naar huis te gaan."

   

  "Ik had even het idee om dan met mijn vriendin naar Australië te gaan, waar het toen nog redelijk normaal was. We hadden elkaar al 9 weken niet meer gezien en hadden het plan om minstens 5 weken samen door te brengen. Ik had een visum, maar ook daar werden de grenzen plots gesloten. Er is zoveel in een korte periode gebeurd. Het is een rollercoaster van emoties."

  Jelle Geens werd derde in de sprinttriatlon van Hamburg.

  "Ik train nu wat doelloos"

  Ondertussen dateert de laatste wedstrijd van Jelle Geens al van midden oktober. "Een week voor mijn eerste wedstrijd in Abu Dhabi, werden de renners van de UAE Tour in quarantaine gezet in hetzelfde hotel waar wij zouden verblijven. Ondertussen zijn alle wedstrijden tot eind april geschrapt."

   

  "Ik heb geen idee welke wedstrijden ik nog kan doen. Ik train nu wat doelloos, uit liefde voor de sport. Ik klop al wat uren voor de Olympische Spelen van volgend jaar.  Hopelijk valt er nog een wedstrijd uit de bus."

   

  De vele afgelastingen zijn voor een triatleet, die vooral leeft van het prijzengeld, een stevige streep door de rekening. "Gelukkig krijg ik nog een maandelijks inkomen van Sport Vlaanderen. Veel boekingen krijg ik ook niet meer terug, dus het wordt een dure periode. Maar ik zal niet het enige slachtoffer zijn."

  Een week voor mijn eerste wedstrijd in Abu Dhabi, werden de renners van de UAE Tour in quarantaine gezet in hetzelfde hotel waar wij zouden verblijven.

  "Uitstel Spelen is geen heel slechte zaak"

  Jelle Geens werd bij de outsiders gerekend voor de olympische triatlon, maar ziet ook voordelen aan het uitstel. "Ik wou vol voor de medailles gaan in Tokio, maar de Spelen in 2021 zijn geen heel slechte zaak. Dan kan ik misschien zelfs sterker zijn, dus ben ik heel gemotiveerd."

   

  "Ook de Belgian Hammers (het gemengde triatlonteam, red) zullen zeker even sterk zijn in 2021. Claire Michel heeft nu wat meer ademruimte om te herstellen van een blessure. Maar dat verandert niets aan het feit dat we allemaal heel teleurgesteld zijn."