Greg Van Avermaet blijft jaartje langer olympisch kampioen: "Het enige kleine voordeel"

  Greg Van Avermaet won 4 jaar geleden goud in Rio.

  Olympisch kampioen wielrennen Greg Van Avermaet zal door het uitstel van de Spelen ook 2020 afsluiten als "gouden Greg". "Het is wel wat frustrerend dat na de voorjaarsklassiekers ook de Spelen uitgesteld zijn", reageert Van Avermaet.

  "Ik keek enorm uit naar de Spelen deze zomer"

  4 jaar geleden veroverde Greg Van Avermaet goud op de Spelen in Rio. "Als olympisch kampioen keek ik enorm uit naar de Spelen deze zomer. Ik ben dan ook ontgoocheld dat ze uitgesteld zijn", vertelt Van Avermaet aan Sporza.

   

  "Ik voelde het uitstel wel aankomen. Landen zoals Canada en Australië zeiden gisteren al dat ze niet zouden meedoen, dan weet je dat het moeilijk wordt om zo’n internationaal evenement te organiseren."

   

  Van Avermaet behoort niet meer tot de jongsten van het peloton. Is het uitstel daarom een nadeel? "Ik word 35 in mei. Maar ik denk niet dat mijn conditie slechter zal worden de komende maanden of het komende jaar."

   

  Voor Van Avermaet is het vooral balen dat alle doelen in 2020 één voor één geschrapt worden. "Na het wegvallen van de klassiekers keek ik uit naar de Tour de France en de Spelen. Daarom is het een beetje frustrerend dat de Spelen nu ook wegvallen dit jaar. Maar natuurlijk begrijp ik de beslissing."

  Van Avermaet over het uitstel van de Spelen

  "Mentaal nu de knop omdraaien"

  Door het uitstel blijft Van Avermaet wel wat langer olympisch kampioen. "Dat is het kleine voordeel aan de beslissing van vandaag", lacht Van Avermaet.

   

  Wanneer de Spelen zullen plaatsvinden in 2021 is nog onduidelijk. "Als ze de Spelen verplaatsen naar januari of februari, zullen we ons daar zo goed mogelijk proberen op  voor te bereiden. Maar ik weet ook niet hoe de weersomstandigheden dan zijn in Japan. Het is nog allemaal wat koffiedik kijken."


  "Het is nu vooral belangrijk dat je met die beslissing van het uitstel kan omgaan. We kunnen er zelf niets aan veranderen. Je moet mentaal de knop kunnen omdraaien. Je moet nu een ander doel zoeken en een nieuwe focus."

   

  "De atleten weten nu waar ze aan toe zijn. Dan denk ik dat het geen probleem zal zijn voor de verschillende atleten om nog een aantal maanden voort te werken richting de Spelen."

   

  "Voor ons, sporters, heeft dit een impact. Maar op verschillende vlakken van de maatschappij heeft dit een nog grotere impact. Laat ons hopen dat ze een goede datum vinden voor de Spelen en dat we veel medailles kunnen pakken op de uitgestelde editie."

  Retro: Van Avermaet verovert olympisch goud in Rio