Paralympiërs eensgezind: "Het is rampzalig, Spelen moeten worden uitgesteld"

  Kris Bosmans veroverde op de Paralympische Spelen in Rio nog zilver.

  Niet alleen de Olympische Spelen komen in gevaar, ook de Paralympische Spelen (25 augustus-6 september) staan op de helling vanwege het coronavirus. De Belgische paralympiërs duimen voor en uitstel. "De gezondheid moet primeren."

  Kris Bosmans: "Spelen moeten worden uitgesteld"

  Paracyclist Kris Bosmans (hemiplegie), paralympische vicekampioen in Rio, hoopt dat hij deze zomer niet naar Tokio moet. "De Spelen moeten worden uitgesteld. Je kan niet meer trainen zoals het hoort. Het is rampzalig. Je kan wel thuis trainen, maar dat is toch niet hetzelfde. Bovendien is het competitievervalsing: in andere landen kunnen sommige atleten wel nog goed trainen."

   

  Bosmans, die op de Gentse Zesdaagse een zware beenbreuk en een doorboorde bovenbeenspier opliep, zou een langere revalidatie kunnen gebruiken. "Een uitstel zou me enigszins goed uitkomen. Mijn revalidatie verloopt niet ideaal. Ik had gehoopt al wat verder te staan.

  Laurens Devos: "Gezondheid moet primeren"

  Tafeltennisser Laurens Devos zou het begrijpen als de Paralympische Spelen verschuiven naar een latere datum. "De gezondheid moet primeren. Je kan nu niet in ideale omstandigheden trainen, dus ik zou het begrijpen als de Spelen verschuiven naar december."

   

  "Ik heb nog het geluk dat ik via de topsportschool kan trainen in het Sportkot. Ik mag één keer per dag oefenen met mijn trainer. Er mogen maar twee personen tegelijk in de zaal. Van andere atleten hoor ik dat het heel moeilijk is om geschikte trainingsfaciliteiten te vinden."

  Peter Genyn: "Ik hoop dat ze dit jaar nog doorgaan"

  Rolstoelatleet Peter Genyn worstelt vooral met de onzekerheid tijdens zijn trainingen. "Het is mentaal heel moeilijk. Als je met de wind op kop aan het trainen bent, hoop je vooral dat er snel een beslissing komt. De gezondheid primeert, maar ik hoopt toch dat de Spelen nog dit jaar doorgaan. Ook al betekent het dat je alles opnieuw moet plannen."

   

  "Wat als ze naar 2021 verschuiven? Geldt dan nog dezelfde selectieprocedure? Atleten die nu volop hebben getraind om goed te zijn, hebben dan misschien een probleem. Ik blijf ondertussen thuis trainen, omdat ik in een risicogroep zit."