Ga naar de inhoud

Canada gaat niet naar de Olympische Spelen

Canada is het eerste land dat besloten heeft de Olympische Spelen in Tokio te boycotten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse organisatoren verkeren momenteel nog altijd in dubio, maar Canada heeft niet gewacht op een definitieve beslissing.

Gisteren gaf het IOC voor het eerst voorzichtig toe dat er alternatieve scenario's voor de Olympische Spelen op tafel liggen, al geeft het zichzelf ook nog 4 weken om de juiste beslissing te nemen.

 

Zolang heeft Olympisch Comité van Canada niet gewacht. De Canadezen lieten weten geen atleten naar Tokio te sturen als de Spelen zoals gepland in de zomer van 2020 zullen doorgaan. Ze drongen er wel op aan om de Spelen gewoon met een jaar uit te stellen.

 

"Hoewel we ons bewust zijn van de enorme uitdagingen die een uitstel van de Spelen met zich meebrengt, is er niets belangrijkers dan de gezondheid van onze atleten en de hele wereldbevolking", luidt het vanuit Canadese hoek.

 

Tegelijkertijd met de Canadese beslissing liet ook het Australisch Olympisch Comité zijn atleten weten dat ze zich het best kunnen voorbereiden op een Olympische Spelen in 2021.   "Voor ons is het duidelijk dat de Spelen niet in juli 2020 kunnen plaatsvinden", verklaarde delegatieleider Ian Chesterman. "De stress en de onzekerheid beginnen te wegen. Als de Spelen een jaar uitgesteld worden, kan iedereen zich op een correcte manier klaarstomen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Japanse premier: "Uitstel is misschien de enige optie"

De druk om de hele Olympische en Paralympische Spelen uit te stellen neemt dus dag na dag toe. Ook de Japanse premier Shinzo Abe beseft dat het stilaan onhoudbaar wordt.

 

"Als het moeilijk wordt om de Spelen op zijn normale schaal te organiseren, hebben we misschien geen andere optie dan alles uit te stellen", zei Abe in het parlement. De premier zei dan weer wel dat een volledige annulatie van de Spelen géén optie is, waarmee hij IOC-voorzitter Thomas Bach bijtreedt.

 

Ook vanuit de Wereldatletiekbond WA klinkt de roep om uitstel steeds luider. Voorzitter Sebastian Coe schreef een brief naar Bach, waarin hij zei dat de Spelen deze zomer "haalbaar noch wenselijk" zijn.

 

Steeds meer signalen wijzen er dus op dat we afstevenen op een Olympische Spelen in de zomer van 2021.

De Japanse premier Shinzo Abe hint op een Olympische Spelen in 2021.