Jacques Borlée: "IOC moet rationeel beslissen, niet emotioneel"

  De onzekerheid is niet evident, zegt Kevin Borlée. Jonathan Borlée overwoog zelfs na Tokio 2020 te stoppen, dat wordt nu mogelijk later.

  De broers Borlées maken al jaren deel uit van de succesvolle 4x400m-estafetteploeg. Een olympische medaille zou de kroon op het werk zijn, maar de Spelen in Tokio komen steeds meer onder druk te staan."Maar het is nog te vroeg om nu een beslissing te nemen", zeggen Jonathan en vader en coach Jacques Borlée.

  Kevin Borlée: "Dat ze in andere landen niet kunnen trainen, mag geen hoofdreden tot uitstel zijn"

  Normaal gezien waren de Borlées op dit moment op trainingsstage in het buitenland, maar het coronavirus gooit roet in het eten. In tegenstelling tot een aantal andere landen hebben ze wel nog de mogelijkheid om in België te trainen. Dat doen ze in Louvain-la-Neuve.

   

  "Het is geen makkelijke situatie, maar het is duidelijk dat de huidige onzekerheid niet evident is", steekt Kevin Borlée (32) van wal. "We weten niet waarvoor we werken, maar we proberen de moed erin te houden en te trainen."

   

  "Het is goed dat we nog kunnen trainen, in sommige andere landen gaat dat niet. Maar in de sport zijn er nooit gelijke kansen voor iedereen, dus dat mag niet het argument zijn om Spelen uit te stellen. Het argument moet de gezondheid van de mensen zijn. Die moet gegarandeerd kunnen worden."

  We weten niet waarvoor we werken, maar we proberen de moed erin te houden.

  Kevin Borlée

   

  "Uitstellen zou wel lastig zijn. Dit is geen voetbal of Formule 1. Dit gaat over iets

  enorm groots met verschillende sportbonden bij elkaar. In de atletiekwereld zou het uitstellen van de Spelen naar 2021 betekenen dat er dan volgend jaar een EK indoor, WK indoor, WK outdoor en daarna nog de Spelen zouden zijn. Ik zie niet hoe dat zou kunnen. Het is een delicate situatie, maar als het volgend jaar zou zijn, dan is het zo. Ik blijf wel hoopvol."

  (lees voort onder de video)

  Jonathan Borlée: "Was misschien van plan te stoppen na de Spelen in Tokio"

  "Dit is uitzonderlijk, we bevinden ons precies in een film. Het is moeilijk om in te schatten of de Spelen door kunnen gaan, want we weten niet hoe het virus gaat evolueren", vindt tweelingbroer Jonathan Borlée (32).

   

  Het verzet om Olympische Spelen dit jaar niet op de geplande datum te laten doorgaan, wordt intussen wel met de dag groter.

   

  "Persoonlijk denk ik dat het nog te vroeg is om een beslissing te nemen. Als de Spelen worden uitgesteld, zou mijn carrière misschien wel langer duren dan voorzien. Het is namelijk mogelijk dat ik mijn carrière beëindig na Tokio. Dat is nog niet helemaal zeker, maar toch. Als de Spelen met 1 jaar zouden uitgesteld worden, dan ga ik nog een jaar door. Dat is zeker. "

   

  "In de tussentijd volgen wij in elk geval strikt de maatregelen op. We meten elke ochtend bijvoorbeeld onze temperatuur op."

  Dit is uitzonderlijk, we bevinden ons precies in een film.

  Jonathan Borlée

  (lees voort onder de video)

  Jacques Borlée: "Niet ongerust over de voorbereiding van mijn atleten als het tot uitstel komt"

  Vader en coach Jacques Borlée: "In deze tijden wordt de sportwereld ineens een pak minder belangrijk. In de eerste plaats moeten we nu denken aan de medische wereld."

   

  "Het is moeilijk om structuur te brengen in de trainingen, want de situatie verandert bijna elke dag. We zijn gefocust op 24 juli (de geplande startdatum van de Spelen, red) en als het verandert, veranderen wij onze strategie. Gelukkig zijn mijn zonen altijd gemotiveerd en werkt het team heel goed, ondanks de moeilijke omstandigheden."

   

  De onzekerheid knaagt, maar toch willen de Borlées ook niet dat er overhaaste beslissingen genomen worden.

   

  "We houden er rekening mee dat het moeilijk wordt dat de Spelen op 24 juli beginnen, al blijf je natuurlijk optimisch", zegt Jacques Borlée. "Ik denk dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ondanks de druk bij zijn idee moet blijven om over 3 à 4 weken een definitieve beslissing te nemen. Dan zullen we weten of het misschien wordt uitgesteld tot september/oktober of 2021."

   

  "Je moet zeker niet een beslissing nemen in emotionele omstandigheden. Je moet rationeel blijven. Ik heb vertrouwen in IOC-voorzitter Thomas Bach. Ik ben ook niet ongerust over de voorbereiding van mijn atleten als de Spelen effectief worden uitgesteld."

  Gelukkig zijn mijn zonen altijd gemotiveerd en werkt het team heel goed, ondanks de moeilijke omstandigheden.

  Jacques Borlée

  Bekijk het Journaalverslag: