Matthew Goss over heruitzending Milaan-Sanremo 2011: "Benieuwd wie er zal winnen"

  Geen koersen dit voorjaar, maar wielerliefhebbers kunnen deze namiddag toch hun hartje ophalen met een heruitzending op Eén en sporza.be van Milaan-Sanremo uit 2011. De jongens van de podcast HetisKoers! belden als opwarmertje al eens met de winnaar van toen, Matthew Goss.

  Matthew Goss is zeker niet de grootste naam op de erelijst van Milaan-Sanremo, maar toch was zijn overwinning in 2011 geen complete verrassing. "Ik had net ervoor in Parijs-Nice al een etappe gewonnen en even de leiderstrui gedragen", vertelt hij in de podcast van HetisKoers!

   

  "Bij HTC zaten we ook met Cavendish (de winnaar van 2009) in de ploeg, dus er was wat minder stress bij mij", herinnert de Australiër zich nog. "Pas op de Cipressa had ik het gevoel dat ik goeie benen had. Alleen had ik geen ploegmaats meer, want de helft van het peloton was al gelost op Le Manie."

   

  In de finale kon Goss standhouden in een elitegroepje. "Ik wist dat ik op een normale dag de snelste van dat groepje moest zijn, maar na zo'n lange race weet je nooit hoe je lichaam reageert. Bovendien hadden jongens als Fabi (Cancellara) en Phil (Gilbert) heel wat meer ervaring als ik in dat soort situaties."

  Ik wist dat ik de snelste was, maar na zo'n lange race weet je niet hoe je lichaam zal reageren.

  Goss stopte op zijn 29e: "Ik was de drive kwijt"

  2011 zou uiteindelijk het boerenjaar uit de carrière van Matthew Goss worden. Helemaal aan het einde van het jaar greep hij op het WK in Kopenhagen nipt naast de regenboogtrui. Zijn HTC-ploegmaat Cavendish was hem net te snel af. "Dat is vooral een pijnlijke herinnering, dan word ik liever herinnerd aan die Milaan-Sanremo. Voor mij blijft dat toch de grootste zege uit mijn carrière, waar ik het meest trots op ben."

   

  5 jaar later hield Goss het op zijn 29e al voor bekeken. "Ik was de drive kwijt. Ik genoot er niet genoeg meer van. Deze sport is ook te zwaar om op 95% te doen."

   

  Nu baat Goss een hotel-restaurant uit in Tasmanië, waarvan hij binnenkort een tweede filiaal hoopt te openen. "Het is wel niet de beste periode met het coronavirus, maar het komt wel in orde." Intussen kan Goss zelf ook nog eens genieten van de Sanremo-editie van 2011. "Ik ben benieuwd wie er zal winnen", grapt hij.

  Matthew Goss (r) naast Stuart O'Grady en Jens Voigt