Adrie van der Poel: "Mathieu kan op termijn WK tijdrijden winnen"

  Als opwarmertje voor Extra Time Koers nam Adrie van der Poel plaats in onze zithoek voor een Facebook Live. Uiteraard kreeg hij heel wat vragen over het reilen en zeilen van zijn zoon Mathieu.

  Mathieu van der Poel moest passen voor het openingsweekend wegens ziekte. "In een belangrijke fase van het seizoen had hij flinke koorts en is hij een dag of 6-7 eruit geweest. Het vergt toch een inspanning om weer op niveau te komen."

   

  "Maar nu gaat het redelijk met hem. Het speelt in zijn voordeel dat de anderen ook wat moeten zoeken om competitieritme op te doen. Ik heb hem ook voorzichtig aangeraden: skip alles en rij hetzelfde programma als vorig jaar. Maar rij vooral geen etappekoersen. Daarom zal hij Catalonië niet rijden."

   

  "Het is nu nog afwachten wat er uiteindelijk zal doorgaan, maar als hij vanaf nu zijn ding kan doen, dan verwacht ik wel dat hij vanaf de Ronde van Vlaanderen op niveau zal zijn."

  Als hij zijn ding kan doen, zal Mathieu vanaf de Ronde van Vlaanderen op niveau zijn.

  Adrie van der Poel

  "Mathieu moet meteen de Tour rijden, zonder discussie"

  Adrie van der Poel keek samen met Ruben van Gucht ook al eens vooruit naar de volgende seizoenen. Zal hij na de Spelen nog blijven mountainbiken? "Ik hoop van wel. Over 4 jaar zijn er toch weer Olympische Spelen."

   

  "Iedereen weet dat ik er aanvankelijk een tegenstander van was, want het was niet onderbouwd. Hij dacht: ik neem dat er wel even bij. Dat is vies tegengevallen. Daarna zijn ze het professioneel gaan aanpakken en heeft hij in korte termijn de aansluiting met de top gemaakt. Toen hij uiteindelijk won, stuurde hij toch een berichtje: "En pa, wat heb je nu nog te zeggen?""

   

  Volgend seizoen zou Van der Poel ook een eerste grote ronde kunnen/willen rijden. "Ik denk niet dat hij daarvoor van ploeg moet veranderen. Hij wil over een paar jaar met de broers Roodhooft een eigen WT-ploeg hebben. En dan meteen de Tour de France rijden, daar bestaat geen discussie over. Hij moet ook niet meer naar een grote ronde gaan om te leren, wel om te winnen."

  "Wereldkampioen worden in 4 disciplines"

  En wat brengt de wat verdere toekomst voor Van der Poel? "Hij wil graag wereldkampioen worden in 3 disciplines, maar volgens mij kan hij daar eentje bijdoen. Op lange termijn zou hij ook wereldkampioen tijdrijden moeten kunnen worden."

   

  "Mathieu houdt van dat soort uitdagingen. Hij was al eens Nederlands kampioen tegen de klok en was ook in de jeugd een goeie tijdrijder. Hard rijden met de fiets is de basis voor tijdrijden, de rest is verfijning."

  Herbekijk hier de Facebook Live met Adrie van der Poel