De "Belgische oplossing" voor Tokio: "Campenaerts voor tijdrit, De Gendt voor wegrit"

  Thomas De Gendt praat met open geest over het olympische vuur.

  Een interview met Thomas De Gendt ontgoochelt nooit en dat was ook na zijn 4e plaats in Parijs-Nice niet het geval. De renner van Lotto-Soudal sprak met onze reporter over zijn progressie tegen de klok, de selectie voor Tokio en het onvermijdelijke coronavirus.

  "De Weert maakt me 10 procent beter"

  "Ik kan al heel mijn leven goed tijdrijden", lachte Thomas De Gendt na zijn 4e tijd in Saint-Amand-Montrond. "Maar de afgelopen maanden hebben we er iets meer tijd in gestoken en ik heb zelf geïnvesteerd in een aangepast stuur. Hopelijk brengt dat dit jaar iets op."

   

  "Ik wil een betere tijdrijder worden. Vorig jaar reed ik mooie uitslagen in de grote rondes. Als ik toen al dit stuur gehad zou hebben, of een beter pak, of dit, of dat... Dan had er misschien een ritzege in gezeten. Dat zet je aan het denken."

   

  "Dit jaar proberen we het beter te doen en zien we iedere tijdrit als een winstkans. Samen met Kevin De Weert (performance manager bij Lotto-Soudal) proberen we dingen te vinden om sneller te worden."

   

  "Hij verkent het parcours en stuurt mij bijna letterlijk. Hij maakt me 10 procent beter. Dat heeft hij vorig jaar ook met Victor (Campenaerts) gedaan. Nu doet hij dat met mij en dat helpt wel."

  Kevin De Weert verkent het parcours en stuurt mij bijna letterlijk. Hij maakt me 10 procent beter. Dat heeft hij vorig jaar ook met Victor (Campenaerts) gedaan. Nu doet hij dat met mij en dat helpt wel.

  Thomas De Gendt

  "Eerlijk: Victor is een betere tijdrijder dan ik"

  In 2020 is Tokio uiteraard een gespreksonderwerp. Wat leert deze tijdrit ons over de Belgische papieren? "Er wordt niet alleen naar deze tijdrit gekeken. Alleen al in de Giro heb je 3 kansen. De selectie wordt na de Giro gemaakt. Ik heb nog 6 tijdritten tot dat punt, Victor ook een 5-tal."

   

  "Of ik hier nu 3e of 5e word en of Victor net voor of net na mij eindigt, ik denk niet dat dat de selectie zal bepalen. Het gaat over je vorm in die periode. Er kan nog veel gebeuren. Als Victor een tijdrit wint in de Giro, dan gaat hij gewoon mee. Dat lijkt mij het meest logische."

   

  "Mocht ik bondscoach zijn, dan kijk ik vooral naar de Giro-tijdrit, waar veel specialisten aan de start staan. Daar is het niveau nog hoger dan hier. Of ik mijn kandidatuur nu afzwak? Ik ben gewoon realistisch. Ik zal mezelf niet zomaar boven iemand anders plaatsen."

   

  "Eerlijk: Victor is een betere tijdrijder dan ik. Het is niet omdat ik hem hier nu klop, dat ik ineens boven hem sta. Dat ik in de wegrit van Tokio een grotere waarde kan hebben? Dat is wel een punt."

   

  "Ik moet mijn tijdritten zo hoog mogelijk krijgen, zodat die afweging iets meer in mijn voordeel is. Aan Victor zul je in de wegrit wellicht niet zoveel hebben, aan mij misschien net iets minder in de tijdrit. Het is aan de bondscoach om dat te beslissen."

   

  "We kunnen elkaar door die gezonde concurrentie alleen maar naar een hoger niveau tillen. Hij zal nu misschien een beetje balen dat ik hem nu geklopt heb, maar dat kan hem alleen maar ten goede komen."

  De Rik Verbrugghe in Thomas De Gendt: "Een Belgische oplossing"

  En wat als Thomas De Gendt nu eens zelf bondscoach mag spelen? Remco Evenepoel en Greg Van Avermaet lijken certitudes. "Ik zou alleszins Dylan Teuns meenemen en nu is het raar om voor of tegen mijn winkel te praten."

   

  "Ik zou Campenaerts meenemen voor de tijdrit en mezelf voor de wegrit. Mocht hij ziek worden, dan kan ik voor de tijdrit nog inspringen. Een Belgische oplossing? Ja. Ik kan van belang zijn in de wegrit, waar je maar met 5 renners bent. Je weet nooit wat er gebeurt als ze van bij het begin wegrijden."

   

  "Of de media te veel met die selectie bezig zijn? Tokio is momenteel secundair. We rijden hier niet rond met de gedachte om ons te bewijzen voor Tokio, maar wel voor de bevestiging van onze conditie en voor een goeie uitslag. Daar begint het mee. Is het doorslaggevend voor Tokio, dan is het mooi meegenomen."

  Ik zou Campenaerts meenemen voor de tijdrit en mezelf voor de wegrit. Mocht hij ziek worden, dan kan ik voor de tijdrit nog inspringen.

  Thomas De Gendt

  Koersen tot in Nice? "Je weet niet meer wat je moet geloven"

  Het laatste gespreksonderwerp: het coronavirus, uiteraard. Geraakt het peloton zondag wel in Nice? "Op zo'n lange dag als gisteren hoor je van iedereen wel een ander verhaal. De ene zegt dat het na donderdag gedaan zal zijn, de andere heeft het over vrijdag en nog een andere renner over zondag. Na verloop van tijd weet je niet meer wat je moet geloven."

   

  "Ik houd er wel rekening mee dat het na vrijdag gedaan kan zijn. Als de regio rond Nice zegt dat er geen sportevenementen meer mogen worden gehouden, dan vallen de laatste 2 ritten weg. Hopelijk is er geen volk aan de start en aan de finish en rijden we zoals normaal. We zien het wel."