Gezien in Wereldrecord: speerwerper Röhler gooit 32 meter met een lucifer

  Maarten Vangramberen en Thomas Röhler

  In het Canvas-programma Wereldrecord boog Maarten Vangramberen zich maandagavond over het legendarische wereldrecord speerwerpen van de Tsjech Jan Zelezny, die 24 jaar geleden zijn speer liefst 98,48 meter ver door de lucht keilde. Bekijk hier twee opmerkelijke fragmenten.

  "Speerwerpen" met een lucifer

  Maarten Vangramberen zocht in Duitsland Thomas Röhler op, de olympische kampioen van 2016 en Europese kampioen van 2018. De 28-jarige Duitser verklapt dat hij op training wel eens met lucifers gooit om aan de precisie van zijn worp te werken.

   

  "Papieren vliegtuigjes moet je heel precies gooien, maar lucifers zijn nog moeilijker", klinkt het. "Daar is veel gevoel voor nodig. En snelheid, om ze te laten vliegen. Net zoals met de speer gooi je ze in één rechte lijn. Mijn persoonlijk record is 32 meter. Het officieuze wereldrecord met een lucifer is 36 meter, van Uwe Hohn."

  Hoe de speerwerper een boog wordt

  Voor Wereldrecord ging Maarten Vangramberen ook langs bij de wereldvermaarde Duitse speerprofessor Klaus Bartonietz. Samen met Bartonietz maakt Vangramberen een boog om tot de essentie van het speerwerpen te komen.

   

  "In de allerlaatste pas van de aanloop wordt de speerwerper een boog", legt Bartonietz uit. "Dan buigt hij de boog, rekt hij zijn lichaam." Maarten Vangramberen ondergaat het met een grimas: "Het doet een beetje pijn om een boog te zijn."

  Bekijk de integrale uitzending van Wereldrecord: