Vandenbempt openhartig in Winteruur: "Gert Verheyen verbaasde zich over mijn onzekerheid"

  Peter Vandenbempt en Wim Helsen in Winteruur.

  Peter Vandenbempt was maandagavond te gast bij Wim Helsen in het Canvas-programma Winteruur. De voetbalcommentator bracht er een gedicht van de Cubaanse schrijver José Marti en sprak er ook over kwetsbaarheid.

  "Ik interpreteer het gedicht dat je moet proberen om een uniek persoon te zijn en geen kopie van iemand anders. Proberen jezelf te zijn en ook proberen om in het leven zo vaak mogelijk jezelf te zijn. Dat is een nog moeilijkere opgave, want ik denk dat het onmogelijk is om op elk moment en overal 100% jezelf te zijn", vindt Peter Vandenbempt.

   

  "Als ik spreek vanuit mijn beroep: het is een grote kwaliteit om jezelf als journalist in vraag te stellen en dat mag ook wel een beetje publiekelijk, maar je moet wel weten waar de grens ligt van de kwetsbaarheid. Anders word je daar op gepakt."

   

  "Toen ik voor het eerst een wedstrijd becommentarieerde samen met Gert Verheyen verbaasde hij zich erover hoe onzeker ik geweest was, terwijl hij van mij het beeld had van iemand die overtuigd was van zijn kunnen en misschien ook van zijn gelijk."

   

  "Op zich vond ik dat geen probleem, want in die relatie met je co-commentator kun je wel jezelf zijn en wordt er geen misbruik gemaakt van het feit dat je je kwetsbaarheid toont. Dat kun je zeker wel hebben in een kleedkamer bij voetballers. Dat is zo'n biotoop waar een soort hiërarchie heerst en waar je toch moet proberen je plaats te veroveren."

  Toen ik begon na te denken - José Marti

  Toen ik begon na te denken

  Gaf mijn verstand mij de keuze

  Zijn wie ik ben, of

  Het zijn van een vreemde lenen.

   

  Maar ik zei tegen mezelf: als kopiëren

  De regel was, geboren

  Werd er niet één, want hij zou doen

  Wat voor hem al is gedaan:

  En ik zei, roepend naar mijn borst,

  Wees wie je bent, ziel van mij!

   

  José Marti

  Bekijk hier Winteruur met Peter Vandenbempt: