Ploegarts DQT: "Andere dokters weten het precies beter dan de overheid"

  Yvan Vanmol ziet geen problemen voor Deceuninck-Quick Step in Parijs-Nice.

  Al zeven WorldTour-ploegen laten Parijs-Nice links liggen wegens het coronavirus. Volgens Yvan Vanmol, ploegdokter bij Deceuninck-Quick Step, is die paniek nergens voor nodig. "We moeten gewoon strenge voorzorgsmaatregelen nemen."

  Na CCC,  Movistar; Mitchelton-Scott, Team INEOS, Astana en UAE laat ook Jumbo-Visma Parijs-Nice links liggen. Deceuninck-Quick Step staat wel gewoon aan de start. "Die paniek heb ik nog nooit meegemaakt", zegt ploegdokter Yvan Vanmol. "Wij koersen gewoon, want er is geen verhoogd risico. We volgen gewoon de adviezen van de autoriteiten, maar iedereen is vrij te doen wat hij wil."

   

  "De Franse autoriteiten zijn even goed in het beoordelen van de situatie. Het zijn geen idioten, ze leveren schitterend werk. Maar sommige ploegdokters hebben de pretentie het beter te weten dan de overheid en de epidemiologen. Wat is dan de functie van de adviezen van de overheid?"

   

  "De andere ploegen gaan nu op oefenkamp, maar vliegen ook met het vliegtuig en verblijven ook in een hotel. Leg me dan eens uit waarom het risico daar dan minder groot is dan in Parijs-Nice, waar we iedere dag in een ander hotel zitten."

   

  "Ethisch verantwoord? We gaan niet meer bijdragen tot de verspreiding van het virus dan iemand die in een fabriek werkt. Anders moeten we alle bedrijven sluiten, alle evenementen afgelasten... We moeten gewoon strenge voorzorgsmaatregelen nemen.

  Vanmol: "Ook risico voor de Ronde en Roubaix"

  Hebben de renners die Parijs-Nice rijden, een streepje voor op de afwezigen voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? "Op een oefenkamp kan je ook een wedstrijd simuleren", zegt Vanmol. "Ik denk niet dat het een grote handicap zal zijn."

   

  Of komen ook de Ronde en Roubaix in gevaar? "Het aantal gevallen zal dagelijks toenemen. Volgens de huidige vooruitzichten volgt het hoogtepunt in april. Er is een risico dat de wedstrijden niet zullen doorgaan, maar die beslissing ligt bij de overheid. Ik ben benieuwd of de ploegen die nu afhaken, ook dan dezelfde houding zullen hebben."