6,17 meter! Springveer Armand Duplantis zet wereldrecord neer

  Armand Duplantis

  Armand Duplantis tikt net niet het plafond aan.

  Het 20-jarige polsstokfenomeen Armand Duplantis heeft het wereldrecord scherper gesteld. Op de indoormeeting in de Poolse stad Torun wipte de vicewereldkampioen uit Zweden over 6,17 meter. Daarmee doet hij een centimeter beter dan Renaud Lavillenie in 2014.

  Armand Duplantis had van het wereldrecord zijn doel gemaakt dit voorjaar en in zijn tweede wedstrijd was het al raak. Eerder deze week lukte het hem net niet in Düsseldorf, in Torun wel.

   

  Na een geslaagde poging op 6,00 meter liet Duplantis de lat meteen op wereldrecordhoogte leggen. Bij zijn tweede poging was het bingo. De vicewereldkampioen tikte de lat zelfs niet aan op 6,17 meter.

   

  "Hier droom ik al sinds mijn 3 jaar van", reageerde Duplantis. "Het is alvast prachtig om zo het jaar te beginnen."

   

  Topprestaties zijn Duplantis met de paplepel ingegeven. Zijn vader en coach Greg Duplantis sprong op hoog niveau voor de Verenigde Staten, zijn moeder Helena is een voormalige meerkampster en volleybalspeelster uit Zweden. Duplantis is geboren in de VS, maar in de competitie kiest hij voor het land van zijn mama Helena.

  Duplantis wipt met gemak over het hoogste landdier

  Beelden van het wereldrecord:

  Felicitaties van Sergej Boebka:

  Met 6,17 meter veegde Armand Duplantis de 6,16 meter van Renaud Lavillenie van de kaart. 6 jaar geleden snoepte hij het wereldrecord af van polsstoklegende Sergej Boebka. Die wipte in 1994 over 6,14 meter.