Spaanse politie rolt dopingnetwerk op dat epo verkocht via internet

  De Spaanse politie heeft een crimineel netwerk opgerold dat via het internet epo verkocht aan sporters in binnen- en buitenland. Dat heeft de Guardia Civil donderdag meegedeeld. Bij de operatie werden meer dan 850 gebruiksklare injectiespuiten met het bloeddopingmiddel in beslag genomen. Zes personen werden in verdenking gesteld.

  Volgens de politie hebben ze een netwerk opgedoekt dat meer dan 10 jaar actief was. Een van de verdachten werkte in een dialysecentrum in Cadiz en zou daar met valse documenten en door diefstal aan de epo geraakt zijn.

   

  De epo werd vervolgens op verschillende websites aangeboden in een dozijn talen. Sommige sites richtten zich specifiek op een Duits, Italiaans of Frans cliënteel. De organisatie deed op verscheidene koerierbedrijven een beroep om het spul ter plaatse te krijgen.

   

  Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium. De politie zal nu trachten te achterhalen wie de klanten waren. "Het onderzoek zal leiden tot een erg uitgebreide lijst van mogelijke gebruikers. We verwachten daarbij een groot aantal Spaanse en internationale sporters, in verschillende sporttakken en op alle niveaus."

  We proberen een lijst aan te leggen met mogelijke gebruikers. We verwachten een groot aantal Spaanse en internationale sporters van alle sporttakken.

  Guardia Civil

  Een tweede Operacion Puerto?

  In 2006 bracht de Guarda Civil met "Operacion Puerto" al één van de grootse dopingzaken in de geschiedenis aan het licht. Die zaak rond spilfiguur dokter Eufemiano Fuentes leidde tot schorsingen voor wielrenners als Ivan Basso, Jan Ullrich, Francisco Mancebo en Alejandro Valverde en tot een wetswijziging in Spanje die van doping een strafbaar crimineel feit zou maken.