Ga naar de inhoud

Betsema: "Toegelaten voedingssupplement was vervuild"

Denise Betsema is opnieuw veldrijdster.

Denise Betsema heeft onvrijwillig een vervuild voedingssuplement ingenomen. Dat benadrukte de Nederlandse op een persconferentie. "Ik ben blij dat ik dit hoofdstuk kan afsluiten en weer wedstrijden kan fietsen", zegt ze. Zaterdag rijdt Betsema al in Zonnebeke.

"Hopelijk is dit een leerzame les voor mijn collega-sporters"

In april 2019 werd Denise Betsema op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden. Zowel in Hoogerheide (27 januari 2019) als in Middelkerke (16 februari 2019) liep ze tegen de lamp. De Nederlandse renster bleef altijd haar onschuld uitschreeuwen en heeft nu haar gram gehaald bij de UCI. 

 

De afwijkende waarden blijken te maken te hebben met een voedingssuplement waarin contaminatie was opgetreden. Betsema had een toegelaten product uit een apotheek in België verkregen, maar daar bleken vervuilde stoffen in te zitten (DHEA-vervuiling van 0,37%). Afgelopen vrijdag nam de UCI contact op met de Nederlandse renster met een voorstel van consequenties en sancties:

 

-    Schorsing van 6 maanden, met ingang van 5 april (de datum waarop ze door haar ploeg op non-actief is gezet)

-    Schrapping van al haar resultaten sinds de Wereldbekermanche in Hoogerheide

 

Betsema laat weten dat ze besloten heeft akkoord te gaan met bovengenoemde sancties."Sporters blijven volgens het systeem altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in hun lichaam komt, maar ik heb nooit bewust doping genomen. Dat bevestigt de UCI ook, dat is vastgesteld uit onderzoek. Maar of je er iets aan kunt doen of niet: je krijgt een straf. In dit geval is dat dus een schorsing van 6 maanden", zegt Betsema.

De UCI erkent dat ik nooit bewust verboden supplementen heb ingenomen.

Denise Betsema

Het is het einde van een heel zware periode voor de veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal. "Mijn hele wereld is vorig jaar ingestort. Ik heb me maandenlang heel machteloos en verdrietig gevoeld. Je weet dat je niets fout hebt gedaan en dat wil je graag bewijzen."


"Hopelijk is dit een leerzame les voor mijn collega-sporters. Deze nachtmerrie wens ik niemand toe. Ik heb in deze periode heel veel steun gehad van vrienden, familie, fans en de ploeg."


"Het is tijd om dit hoofdstuk af te sluiten en weer wedstrijden te gaan fietsen, want dat is wat ik het liefste doe", vertelt een geëmotioneerde Betsema.

Betsema: "Onwijs blij dat ik deze nachtmerrie mag afsluiten"

Rentree nu zaterdag in Zonnebeke

Zaterdag verschijnt Denise Betsema na bijna één jaar afwezigheid opnieuw in het veld. Ze start in Zonnebeke. Verwacht Betsema met open armen ontvangen te worden in het crosswereldje?

 

"Dat weet ik niet. Ik heb steun gehad van sommige collega's, maar ook minder leuke woorden te horen gekregen. Ik concentreer me vooral op het leuke element ervan."

 

"Het is wel jammer dat het proces zo lang geduurd heeft, want door die schorsing van 6 maanden ingaand in april, had ik eigenlijk al van oktober opnieuw kunnen crossen. Ik vraag me natuurlijk wel af waarom het allemaal niet sneller is kunnen gaan, maar ik ben niet boos op de UCI. Dit is hoe ze handelen, dat zijn de regels. Ik ben vooral heel blij dat ik nu weer mag fietsen."

 

"Ik ben altijd blijven trainen en daar heb ik veel aan gehad. Hopelijk is de vorm goed zaterdag. Vanuit die cross gaan we verder kijken wat er nog mogelijk is de rest van het seizoen."

Ik ben altijd blijven trainen, hopelijk is de vorm goed zaterdag.

Denise Betsema

(Lees verder onder de foto)

Ploegleider Mettepenningen: "Zijn haar blijven steunen"

"We zijn oprecht blij dat Denise opnieuw deel uitmaakt van het team", zegt manager Mettepenningen. "Er is geen reden om haar niet opnieuw in de armen te sluiten, want het is duidelijk dat ze niet bewust doping gebruikt heeft."

 

"Het was een jaar met veel vragen waarop we niet konden antwoorden. Tot vandaag. Het was echt zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar het was een opluchting voor haar dat we haar als team zijn blijven steunen. Het is wel jammer dat we 2 à 3 maanden verloren hebben, want ze had eigenlijk al mogen koersen vanaf 5 oktober. We zijn bijna een seizoen verloren met haar." 

 

Valt de UCI iets te verwijten? "Nee, maar ik vraag me toch af waarom het zolang geduurd heeft. Op 19 december hebben wij een argumentatiebrief gestuurd en pas een maand later komt dit. En ook de communicatie in april bij de positieve test snap ik niet goed. Nog geen 2 uur nadat ik ervan op de hoogte was gebracht, ging het bericht al de wereld in. Nu blijkt ze onschuldig te zijn, maar de schade was toen wel al aangericht."

Mettepenningen: "Was zoeken naar speld in de hooiberg"

Advocaat Maeschalck: "Hard gewerkt om haar onschuld te bewijzen"

"Ik ben hier op uitdrukkelijk verzoek van Denise en haar entourage", opende advocaat Johnny Maeschalck. "Ik ben boos op de manier van communiceren van de UCI."

 

"Denise heeft heel hard gewerkt om haar onschuld te bewijzen. Het bleek dus om een product te gaan dat bij een officiële Belgische apotheker is gehaald. We hebben voedingssupplementen laten onderzoeken in een WADA-geaccrediteerd lab. Op 12 december kwam het verlossende bericht: er is contaminatie."

 

"In één van de toegelaten, met de nadruk op toegelaten, supplementen is er een vervuiling opgetreden. En die contaminatie geeft dat afwijkende resultaat in de dopingtest. Dat heeft de pech van Denise verwoord."

 

"Dit is natuurlijk een bijzondere zaak. Toevallig waren de supplementen nog aanwezig en kregen we de mogelijkheid om ze te laten onderzoeken."