Van Herck: "Verwacht zelfde scenario als vorig jaar in de grandslamtoernooien"

  De top van de tenniswereld strijkt de komende weken neer in Melbourne Park.

  Maandag begint met de Australian Open het eerste grandslamtoernooi van het nieuwe tennisseizoen en dus trok Sporza naar Daviscup- en Fed Cup-coach Johan Van Herck om vooruit te blikken. Wie schuift hij naar voren als de grootste kanshebbers bij de mannen en bij de vrouwen?

  "Verwacht toch opnieuw Nadal, Djokovic & Federer"

  Het is wat opvallend. In 2019 won zowel Novak Djokovic (Australian Open & Wimbledon) als Rafael Nadal (Roland Garros & US Open) 2 grandslamtoernooien. Maar bij de vrouwen kregen we 4 verschillende winnaressen: Naomi Osaka (Australian Open), Ashleigh Barty (Roland Garros), Simona Halep (Wimbledon) en Bianca Andreescu (US Open).

   

  "Dat gaat dit jaar niet anders zijn", denkt Johan Van Herck. "Bij de mannen verwacht ik nog altijd dezelfde namen: Rafael Nadal, Novak Djokovic en ook Roger Federer. Al is het bij Federer nog een beetje afwachten omdat hij dit jaar nog geen officiële wedstrijd heeft gespeeld."

   

  De dominantie van de "grote drie"  -Nadal, Federer en Djokovic- is ontegensprekelijk. De afgelopen 12 grandslamtoernooien hebben ze netjes onder elkaar verdeeld. Maar de jonge garde steekt wel steeds nadrukkelijker de neus aan het venster. Zo won de 21-jarige Stefanos Tsitsipas afgelopen seizoen de Masters.

   

  "Ik denk wel dat die jonge spelers opnieuw wat dichter zullen komen. Stefanos Tsitsipas (21), Alexander Zverev (22) en Daniil Medvedev (23) zullen allemaal in de buurt komen, maar de "grote drie" gaan er toch weer bovenuit steken. Zeker omdat het toernooi 2 weken duurt."

   

  "Als je keek naar de wedstrijd tussen Djokovic en Nadal op de ATP Cup, dan zag je een enorm hoog niveau. Die mannen kunnen dat niveau ook 2 weken vasthouden. Als ik moet zeggen wie de Australian Open wint, dan is dat dus  toch weer Djokovic, Nadal of Federer."

  De jonge spelers zoals Tsitsipas, Zverev en Medvedev zullen wel opnieuw wat dichter komen.

  Johan Van Herck

  "Onmogelijk om 1 naam te noemen"

  "Bij de vrouwen is de situatie heel anders dan bij de mannen. Daar ligt het veld veel meer open", vindt Van Herck.

   

  "Het niveau van het vrouwentennis is de afgelopen jaren echt gestegen, daarom verwacht ik in het begin van het toernooi wel wat meer verrassingen. De top bij de vrouwen is zo breed." 

   

  "Ik ga de potentiële winnaressen dan ook niet allemaal opnoemen, maar je hebt bijvoorbeeld Naomi Osaka, Serena Williams, Karolina Pliskova, Angelique Kerber, thuisspeelster en nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty, ... Het is onmogelijk om daar één iemand uit te pikken. We zullen het zien."

  Het niveau van het vrouwentennis is de afgelopen jaren echt gestegen.

  Johan Van Herck

  Williams opnieuw op recordjacht

  Voor Serena Williams wordt het in Melbourne Park opnieuw een afspraak met de geschiedenis. Ze kan er haar 24e grandslamtitel winnen en zo het record van Margaret Court (waar ze al een tijdje op jaagt) evenaren. 

   

  Williams lijkt in elk geval over de goede vorm te beschikken, want vorige week won ze voor het eerst in 3 jaar nog eens een toernooi.

   

  "Dat was heel belangrijk voor mij", zegt Williams. "Ik wil daarop voortbouwen. Dat was natuurlijk weer een goede stap in de richting naar mijn volgende grote doel in Melbourne."