Maandag gezien op Canvas: "De grote leugen van het Hillsboroughdrama"

  De centrale vakken achter het doel konden de grote druk niet aan, Liverpool fans worden geplet.

  Op 15 april 1989 lieten 96 Liverpool-fans het leven in het Hillsboroughstadion in Sheffield. Maar wie trof schuld? Politie, politiek en gerecht wezen de fans met de vinger en maakten er een grote doofpotoperatie van. 30 jaar lang streden nabestaanden voor gerechtigheid. Een documentaire die de waarheid blootlegt is absoluut het bekijken waard.

  15 april 1989: de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest wordt gespeeld in het stadion van Hillsborough. Maar het loopt mis. Het stadion kan de toestroom niet aan, in 2 centrale vakken van Liverpool worden de fans geplet. 96 mensen komen om het leven, 766 anderen raakten gewond.

   

  Wat volgt is een verhaal van leugens, doofpotoperaties en onrechtvaardigheid.  Zo werden politieverslagen aangepast en gecensureerd. De documentaire onderzoekt nauwgezet hoe de ramp kon gebeuren, onder meer aan de hand van gesprekken met betrokkenen, ooggetuigen, specialisten en politiemensen

   

  De ramp betekende het einde van de ouderwetse stadions met afgesloten staanplaatsen en hekken als tralies van kooien. Het was ook het begin van een nieuw tijdperk voor de Premier League met grote investeringen, enorme sponsor- en marketingbudgetten.

  Bekijk de documentaire Hillsborough op VRT NU (beschikbaar tot 12 februari 2020)

  Liverpoolfans proberen te ontsnappen aan de dood.