Juniorewereldkampioen wildwaterkajak is een Belg: "Kreeg het met de paplepel mee"

  De jonge Kilian Meersmans in zijn kajak.

  Kilian Meersmans is 18 en wereldkampioen wildwaterkajak bij de junioren. De jongeman uit Duffel traint vooral in Lier op de Nete en op de vaart in Mechelen, ver van alle soorten wildwaters. Toch vindt Meersmans uitdaging genoeg: "We trekken al van jongs af op stage naar het buitenland, waar we echt trainen in wildwater."

  "Op stage compenseren we gebrek aan zuivere techniek"

  Aan wildwaterkajak doen in België, het kan. Dat bewijst Kilian Meersmans, die de sport leerde kennen van jongs af aan: "Ik ben opgegroeid met de kajak. Mijn vader, Hans Meersmans, was ook een uitstekend kajakker. Ik zat als baby al geregeld mee in de kajak en heb het dus met de paplepel meegekregen."

   

  Thuis traint Meersmans op vlakwater. Toch heeft de Belg genoeg ervaring met sterke stroming. "Mijn vader en ik trekken geregeld op stage naar het buitenland, waar we dan echt kunnen trainen in wildwater. Op die stages compenseren we ons gebrek aan zuivere techniek”, vertelt de kajakker.

   

  "In België zijn de Ardennen een goede plaats om te oefenen. In de buurt van Dinant en Anseremme vinden we een goed parcours op de Lesse. Maar ook in Luxemburg, Frankrijk of Duitsland zijn er genoeg trainingsplekken met wildwater."

  Meersmans werkt 1 van zijn 15 trainingen per week af.

  "In het buitenland zijn de trajecten veel straffer"

  Bij de wedstrijden wildwaterkajak bestaan er 2 disciplines, de sprint en de klassieke afstand. "De sprint duurt ongeveer een minuut, de klassieke afstand een kwartier of 20 minuten. Het principe is steeds hetzelfde. Iedereen legt apart tegen de klok de gevraagde afstand af en de snelste tijd wint", vertelt Kilian Meersmans.

   

  De sport klinkt spectaculair en gevaarlijk, maar dat jaagt de 18-jarige Belg geen schrik aan: "In België is er eigenlijk geen enkel gevaar. In het buitenland zijn de trajecten veel straffer natuurlijk. In Slovenië, in de Soca-vallei, valt regelmatig een dode wanneer een boot in de onbevaarbare zone terechtkomt."

   

  "Je mag zeker ons land niet onderschatten in de discipline", verzekert Meersmans. "We hebben al veel goede atleten gehad, zoals Maxime Richard, Bram Sikkens, Guy De Prins en mijn papa. Nu zijn de sterke landen Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Bosnië. Slovenië is ijzersterk in de sprint."

  Meersmans baant zich een weg door het wildwater.

  "Wereldtitel heeft me doen inzien dat ik moet voortdoen"

  Meersmans is wereldkampioen bij de junioren. Hij pakte de titel vorige zomer in Bosnië-Herzegovina. "Dat heeft mij doen inzien dat ik moet voortdoen in het kajakken. Ik vind het ook nog steeds geweldig leuk om te doen en dat zal nog wel, gezien mijn leeftijd, een tijdje duren, denk ik."

   

  "Ik heb vorig jaar al een paar keer met de senioren meegevaren. Op het EK werd ik 18e individueel en op het WK in Bosnië heb ik ook meegedaan in de ploegwedstrijd. Daar haalden we goud. Dit jaar wordt nu wel mijn eerste volledige jaar bij de senioren. Ik kijk ernaar uit, maar het wordt erg moeilijk."

   

  Op zijn 18 jaar mist Kilian Meersmans voornamelijk kracht: "Ik fitness steeds meer om te compenseren, want de meeste senioren zijn geblokt en gespierd." Meersmans traint 15 keer per week, goed voor 20 uur in de kajak en de fitness.

   

  De jonge kajakker combineert zijn sport met studies industrieel ingenieur. Dat weerhoudt hem niet om ambitieus te zijn. "Proberen wereldkampioen te worden bij de senioren is de grote uitdaging", besluit Meersmans.