"Op Laurens kun je niet kwaad worden, maar hopelijk heeft hij nu wat meer zelfvertrouwen"

  Laurens Sweeck en Marc Herremans gingen na de Belgische titel samen op de foto.

  De Belgische titel voor Laurens Sweeck is ook een opsteker voor zijn coach en vriend Marc Herremans. De twee hebben door de jaren heen een innige vriendschapsband opgebouwd. "De voorbije week heb ik hem dagelijks motivatiefilmpjes doorgestuurd."

  "Ik ben heel tevreden, vooral voor de familie-Sweeck", zegt Marc Herremans. "Een kleine maand geleden zaten we nog allemaal op de begrafenis van zijn grootvader, nu is er die Belgische titel. Van de hel naar de hemel is leuker dan omgekeerd."

   

  Herremans is de coach van Sweeck, maar zelf noemt hij het "een vriendschap". "Topsport is soms keihard, maar voor mij is vriendschap meer waard dan wat dan ook. Laurens weet na al die jaren zelf al goed hoe hij moet trainen, maar toch hebben we nog altijd veel contact. Ik moet hem vooral duidelijk maken dat hij veel capaciteiten heeft."

   

  "Laurens is een superbrave jongen, maar dat is niet altijd een voordeel in een wedstrijd. Ik probeer ervoor te zorgen dat hij als een leeuw aan de start komt. Zo had ik de voorbije week bijna dagelijks contact motivatiefilmpjes met boksers of MMA'ers, iets waar hij een grote fan van is, doorgestuurd. De boodschap was: je moet blijven vechten, het is nooit voorbij tot het echt voorbij is."

  Laurens is een superbrave jongen, maar dat is niet altijd een voordeel in een wedstrijd.

  Marc Herremans

  "Laurens moet aan het WK beginnen met het idee: ik kan dit hier winnen"

  De braafheid van Sweeck mag dan wel een nadeel zijn in de cross, het is wel waardoor Herremans door hem gecharmeerd is. "Ik kan niet goed om met mensen die naast hun schoenen lopen. Laurens is juist het tegenovergestelde. Hij is altijd down to earth, is lief voor iedereen. Dat is een jongen waar je niet kwaad op kunt worden."

   

  "Ik hoop dat hij door zijn Belgische titel een tikkeltje extra zelfvertrouwen heeft gekregen. Dat hij ook aan het WK begint met het idee: ik kan dit hier winnen."

   

  "Van der Poel is natuurlijk bijna onklopbaar, maar het belangrijkste hier is "bijna". Met die trui is Laurens' seizoen al geslaagd. Dat is een groot voordeel."