Michel Wuyts: "Zie nog weinig zekerheden in programma Mathieu van der Poel"

  Mathieu van der Poel

  Een nieuwe stuntzege in de Gold Race staat (voorlopig) niet in Van der Poels agenda.

  Na het WK veldrijden op 2 februari in Zwitserland draait Mathieu van der Poel weer de weg op, maar in zijn kalender staan nog veel vraagtekens. "Ik vind het wat ongehoord dat je misschien wel de grootste vedette van de eendagskoersen geen startplaats kan garanderen", stelt onze wielercommentator Michel Wuyts.

  "De onzekerheid regeert"

  "Ik zie weinig of geen zekerheden. We zijn begin januari en dan vind ik dat je als topper je programma moet kennen", merkt Michel Wuyts op wanneer hij de koerskalender van Mathieu van der Poel probeert samen te stellen.

   

  "Als procontinentale ploeg moet zijn team Alpecin-Fenix op wildcards rekenen. Daar moet de UCI iets op vinden", vindt onze wielercommentator. "Jongens die terreinen willen combineren, moet je een kans geven. Misschien moet de UCI wildcards uitdelen voor zulke renners?"

   

  "Want wildcards vormen momenteel de rode draad in het wegprogramma van Van der Poel. De onzekerheid regeert nog en ik vind het wat ongehoord dat je misschien wel de grootste vedette van de eendagskoersen geen startplaats kan garanderen."

   

  "Op Sagan en Alaphilippe na kan ik geen groter uithangbord voor een voorjaarskoers verzinnen. Want het gaat hier wel degelijk over Mathieu van der Poel", stipt Wuyts aan.


  "Al denk ik wel dat de broers Roodhooft (de teamchefs van Alpecin-Fenix, red.) gesprekken hebben gevoerd met de organisatoren. En dat ze links en rechts garanties hebben gekregen, maar nog niks kunnen zeggen."

   

  "Waarschijnlijk is het aan de organisatie om de komst van Van der Poel aan te kondigen. Dat is nu eenmaal eigen aan de sport."

  Op Sagan en Alaphilippe na kan ik geen groter uithangbord voor een voorjaarskoers verzinnen dan Mathieu van der Poel.

  Michel Wuyts
  De broers Roodhooft en Mathieu van der Poel

  Michel Wuyts: "De broers Roodhooft zullen links en rechts wel garanties gekregen hebben."

  "Tokio is de essentie in Van der Poels programma"

  Michel Wuyts: "Als je Van der Poels programma bekijkt, mag je vooral de olympische mountainbikerace niet uit het oog verliezen. Tokio is de essentie van zijn programma dit jaar."

   

  "Dan ga ik ervan uit dat hij zichzelf niet overbelast in het voorjaar, want daarna volgt het mountainbikeseizoen. Dat is ook een sport op 2 wielen, maar wel een totaal andere discipline, met totaal andere concurrenten. En die zijn met het oog op Tokio maar met één ding bezig: bergfietsen en niks anders."

  Het weg- en mountainbikeseizoen van Mathieu van der Poel
  7 maart Strade Bianche (Ita)?
  21 maart Milaan-Sanremo (Ita)?
  23-30 maart Ronde van Catalonië (Spa)
  5 april Ronde van Vlaanderen
  12 april Parijs-Roubaix?
  15 april Brabantse Pijl?
  19 april Amstel Gold Race?
  22 april Waalse Pijl?
  23-24 mei WB mountainbike Nove Mesto (Tsj)
  20-21 juni WB mountainbike Vallnord (And)
  28 juni WK mountainbike Albstadt (Dui)
  27 juli olympische mountainbikerace Tokio (Jap)
  augustus - september Ronde van Spanje of WB mountainbike?

  "Verrassende keuze voor Catalonië"

  Begin april zie je Mathieu van der Poel niet aan het werk in de E3 of in Gent-Wevelgem, wel in de Ronde van Catalonië.

   

  Michel Wuyts: "Die keuze heeft me bijzonder verrast. Het zou me niet verbazen als Van der Poel die koers er zelf heeft uitgepikt. Hij wil het kortere rittenwerk een keer gaan uittesten. Vermoedelijk ambieert hij daar niet meteen het klassement, maar trekt hij vooral voor de klimkilometers naar Spanje, met de Waalse Pijl in het achterhoofd."

   

  Maakt hij kans op de Muur van Hoei? Wuyts: "Mijn gevoel zegt dat de crosser Van der Poel nu iets te zwaar staat voor de Waalse Pijl. Daar krijg je te maken met muurhagedissen zoals Alaphilippe, Teuns en misschien ook nog Valverde."


  "Maar over Van der Poel in de Waalse Pijl kan ik nog niet oordelen, omdat ik hem op zo'n slotklim nog niet aan het werk gezien heb. Dat hij op een helling van een kilometer tot anderhalve kilometer met een gemiddelde stijgingsgraad van 6 tot 8 procent 's werelds beste is, daar kan ik inkomen. Of dat ook zo is op de Muur van Hoei weten we nog niet. Dat is een klim van goed 800 meter met percentages tot 22 procent."

   

  "Ik hoor in elk geval dat hij met goesting praat over de Waalse Pijl. En als hij denkt dat hij iets kan, dan komt het meestal ook uit", weet onze wielercommentator ook. "Van der Poel speelt graag op de verrassing, het liefst verrast hij zichzelf."

  Mathieu van der Poel

  Michel Wuyts: "Van der Poel speelt graag op de verrassing, het liefst van al verrast hij zichzelf."

  "Zou Van der Poel onmiddellijk tekenen voor de Vuelta"

  Na de olympische mountainbikerace in Tokio, het hoofddoel van Mathieu van der Poel dit jaar, kan het richting Vuelta gaan. Al lijkt de kans klein dat hij daar aan de start geraakt.

   

  Michel Wuyts: "Nu richt ik mijn woorden tot Javier Guillen, de organisator van de Vuelta. Ik kan me inbeelden dat hij in een moeilijk parket zit. Als Van der Poel zich aanbiedt, zou ik dwars door het plafond gaan en hem onmiddellijk tekenen."

   

  "Maar naast de 19 WorldTeams plus de winnaar van de Europe Tour - Team Total Direct Energie - blijven maar 2 startbewijzen over in de Vuelta. En in het verleden gingen die altijd naar Spaanse ploegjes zoals Euskadi, Burgos en Caja Rural. Het spreekt voor zich dat Van der Poel meer aanzien geniet, maar die kleine ploegen wonnen vorig jaar wel ritten", weet Wuyts.

  het peloton in de Ronde van Spanje

  Maakt Mathieu van der Poel zijn rondedebuut in de Vuelta?

  "Tim Merlier kan een WorldTourkoers winnen"

  Naast Mathieu van der Poel is het bij Alpecin-Fenix uitkijken naar de prestaties van Belgisch kampioen Tim Merlier. Michel Wuyts: "Zijn programma vind ik goed in mekaar getimmerd."

   

  "Daar zit een fraaie opgaande lijn in met koersen die hij kan winnen. Kuurne-Brussel-Kuurne behoort tot zijn mogelijkheden, maar ook Brugge-De Panne. En dat is een WorldTourwedstrijd."


  "En daarna ben ik benieuwd naar Merlier in de Scheldeprijs, een uitmuntende gelegenheid om zich een keer te meten met sprinters zoals Jakobsen. Waarom zou hij die niet aankunnen? Tenzij Merlier de sprint moet aantrekken voor Modolo."

  "Merlier, Van der Poel en hun ploegmaats kunnen alvast op uitstekend materiaal rekenen", wil Wuyts nog kwijt. "De broers Roodhooft zijn daar zeer precies en uitmuntend in. Nooit hoor ik klachten over die fietsen. Op dat vlak vind ik ze straffer dan het WorldTour-niveau."

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts brengt al jaren verslag uit over de wielersport.