"De nieuwe generatie? Doet altijd deugd om hen eens op hun plaats te zetten (lacht)"

  Greg Van Avermaet steekt zijn duim op

  Greg Van Avermaet (34) ziet het nieuwe seizoen helemaal zitten.

  De veldrijders naderen de apotheose van hun seizoen, maar de wegrenners staan al te trappelen om de fakkel over te nemen. Greg Van Avermaet (34) vertoeft momenteel op Tenerife op hoogtestage, waar hij de basis wil leggen voor een spetterend seizoen. "Ik wil dit jaar net iets later in vorm zijn."

  "Ik was vorig jaar misschien iets te gretig"

  Greg Van Avermaet begint in de Ronde van Valencia (5-9 februari) aan zijn seizoen en kiest met een hoogtestage op Tenerife voor een alternatieve voorbereiding.

   

  "Ik voelde me daar vorig jaar heel goed bij en ik heb beslist om iets meer op hoogtestage te gaan. Dat is niet altijd makkelijk, want ik koers veel en ik heb een familie. Ik moet het goed inplannen, maar ik denk dat het een goed effect kan hebben op mijn resultaten", legt Van Avermaet aan Sporza uit.

   

  "Met mijn conditie valt het goed mee. Ik ben iets later begonnen aan mijn voorbereiding dan anders en ik voel wel dat ik een beetje achterstand heb. Maar het doet deugd om weer een goed gevoel te krijgen op de fiets."

   

  Van Avermaet heeft zijn aanloop naar het seizoen wat omgegooid. Was hij vorig jaar dan te vroeg in vorm? "Ik won in Valencia, ik was heel goed in Oman en de Omloop was een van mijn beste wedstrijden van het jaar. Als je dan achteraf een analyse maakt, dan kun je denken dat ik iets te vroeg in vorm was."

   

  "Dat was misschien door omstandigheden. Met onze nieuwe ploeg wilde ik meteen goeie resultaten boeken en dus was ik misschien iets te gretig."

   

  "Het is de bedoeling om dit jaar net iets later in vorm te zijn en om nog iets meer te pieken naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik zal sowieso goed zijn in de eerste koersen, want ik ben altijd constant, maar ik probeer iets frisser te zijn in de grote klassiekers."

  "2019 was constant en dat wordt soms niet geapprecieerd door de buitenwereld"

  Greg Van Avermaet weigert wel over een mager 2019 te spreken. "Het was een constant jaar. Dat is altijd mijn stokpaardje geweest en dat wordt soms niet geapprecieerd door de buitenwereld. Sommigen zeggen dat ik een slecht jaar heb gehad, maar dat is helemaal niet waar. Ik deed overal mee, maar die grote uitschieter ontbrak een beetje."

   

  Die moet er in 2020 dan volgen in de Vlaamse Ardennen of in De Hel? "Dat is normaal als je eendagsrenner bent. En dan probeer ik weer naar de Spelen te gaan om mijn titel te verlengen."

   

  "In welke mate Tokio leeft? Heel erg. Als je zo'n moment meegemaakt hebt en 4 jaar later nog eens kunt meemaken, dan wil je er alles aan doen om aan de start te staan en om een goed resultaat te halen. Dat is bij mij niet anders."

   

  "Het parcours is vergelijkbaar met Rio. Het is misschien niet op mijn lijf geschreven, maar door omstandigheden kan ik misschien iets halen en dan is het vooral een kwestie van met een goeie conditie aan de start te staan."

  Tokio?  Als je zo'n moment meegemaakt hebt en 4 jaar later nog eens kunt meemaken, dan wil je er alles aan doen om aan de start te staan en om een goed resultaat te halen.

  Greg Van Avermaet

  "Je wil als gevestigde waarde bewijzen dat je even goed bent als de jonkies"

  Voor Greg Van Avermaet op Tokio kan focussen, zal hij in het voorjaar alvast moeten afrekenen met "de jonkies" Mathieu van der Poel en Wout van Aert. "Het is een generatie die wil koersen en dat motiveert", lacht de CCC-kopman.

   

  "Als je een gevestigde waarde bent, dan wil je ook bewijzen dat je even goed bent of hen kunt kloppen. Het doet altijd deugd om die mannen eens op hun plaats te kunnen zetten en dat hoop ik dit jaar eens te kunnen doen."

   

  "Dat ik wil tonen dat de oude nog niet versleten is? Zoiets ja", gniffelt Van Avermaet. "Ik word 35 en dat begint te tellen. Maar het is leuk om tegen Van Aert en Van der Poel te kunnen koersen."

  Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Wout van Aert

  Van Avermaet (l) zal Van Aert (r) dit voorjaar weer tegenkomen.