Bern is geen kandidaat voor nieuwe Wereldbeker veldrijden: "Te duur"

  Eli Iserbyt was dit jaar de beste in de WB-veldrit in Bern.

  De organisatie van de veldrit in Bern zal in de vernieuwde editie van de Wereldbeker in het seizoen 2020-2021 geen manche organiseren. Bern was één van de eerste organisaties die in het begin van dit seizoen de kat de bel aanbond over de reorganisatie en stapt niet mee in het nieuwe verhaal.

  Organisator Christian Rocha is heel open over waarom Bern niet meestapt in het nieuwe verhaal. "De geplande hervormingen leiden tot enorme extra kosten. De marketingrechten blijven dezelfde, maar de kosten voor de WB in Bern zouden met zo'n 50.000 Zwitserse frank stijgen."

   

  "Bovendien zou het prijzengeld de komende drie jaar ook met 30.000 euro omhoog gaan. Ons budget is al beperkt, dat kunnen we niet aan." Maar Rocha haalt niet enkel financiële redenen aan.

   

  "De hervorming is enkel gebaseerd op Belgische voorwaarden, het gaat alleen om business, niet meer om de sport. Er zijn twee grote problemen: de voorwaarden over de organisatie werden pas op 6 november bekend gemaakt en iedereen kreeg dus slechts 1 maand de tijd om een dossier samen te stellen."

   

  "En ten tweede de UCI heeft zijn belofte niet gehouden van het voorgaande jaar dat meerjarige contracten zouden afgesloten worden met de organisaties. Dat is niet het geval. Flanders Classics wil geen meerjarige contracten afsluiten. Ook het feit dat we pas op eind januari 2020 zouden weten waar we aan toe zijn, dat is te laat."

  Definitieve kalender kennen we op het WK veldrijden 2020

  Flanders Classics moet op verzoek van de UCI de Wereldbeker hervormen. Vanaf volgend seizoen vinden er minstens 14, mogelijk 16 Wereldbeker-manches plaats, nagenoeg allemaal op zondagen, met daarbij ook enkele iconische data zoals 1 november en 11 november, in minstens zeven verschillende landen.

   

  Organisaties mochten zich de voorbije maanden kandidaat stellen om in het verhaal te stappen, de deadline liep af op 6 december. Flanders Classics meldde dat er 31 kandidaturen werden ingediend, de precieze locaties en de definitieve kalender worden aangekondigd tijdens het WK veldrijden, begin februari in Zwitserland.