Campenaerts: "Eerste stapjes in wielerwereld waren in het veld, dankzij Nys"

  Victor Campenaerts heeft ooit nog op een crossfiets rondgereden.

  Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts blikte na een bewogen 2019 terug en vooruit in onze Facebook Live. "Wat je me mag toewensen in 2020? Een olympische- of wereldtitel, of misschien zelfs allebei", zegt hij.

  Victor Campenaerts snoepte dit jaar in Mexico het werelduurrecord af van sir Bradley Wiggins. "Dat was een schitterend begin van het jaar", vertelt hij. "Ik heb ook nog de tijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Maar daarna heb ik een serieus dipje gehad. Mijn opbouw naar het WK was wel goed, maar ik viel jammer genoeg in de tijdrit. Pieken en dalen, dat hoort bij een sportcarrière."

   

  "Mijn eerstvolgende doel is de Ronde van Italië. De drie tijdritten in de Giro zijn op mijn maat en ik zou ze graag alle drie winnen. Ik krijg van mijn nieuwe team (NTT, het vroegere Dimension Data, red) een vrijgeleide. Ik mag mijn tijdritten eruit kiezen en me erop toeleggen."

   

  Campenaerts zou graag ook de Olympische Spelen op zijn wedstrijdkalender aanduiden, maar door zijn val op het WK kon hij (nog) geen ticket versieren. "Mijn kansen op een selectie zullen afhangen van mijn eerste helft van het seizoen. Als mijn Giro loopt zoals gepland, maak ik zeker een kans. Wout van Aert zal mijn grootste concurrent worden."

  Mijn eerstvolgende doel is de Ronde van Italië. De drie tijdritten in de Giro zijn op mijn maat en ik zou ze graag alle drie winnen.

  Victor Campenaerts

  "Sven Nys heeft me een beetje geïnspireerd"

  Campenaerts nam op het einde van het seizoen afscheid van Lotto Soudal, de ploeg waar hij zijn grote doorbraak forceerde. "Ik wou graag bij Lotto Soudal blijven, maar er speelde meer dan een tijdrijder in de ploeg houden."

   

  "Ze waren vooral met Philippe Gilbert bezig, een sterke aanwinst. Op dat moment kwam ik op de tweede plaats. Maar ik heb nu een heel mooi team gevonden en er zit absoluut geen haar in de boter."

   

  Zou Campenaerts ooit een avontuur in het veld overwegen, net als collega's Van Aert en Van der Poel? "Wat veel mensen niet weten, is dat mijn eerste kennismaking met de wielerwereld in het veld was."

   

  "Ik heb lang gezwommen, maar ik was een grote fan van de cross en van Sven Nys. Na lang zagen heb ik een tweedehands crossfiets gekregen van mijn vader en heb ik twee crossen gereden. Nys heeft me dus een beetje geïnspireerd. Uiteindelijk heb ik toch nog een paar jaar gewacht om in het peloton te komen."

   

  "Op het einde van mijn carrière zou ik graag een olympische titel op mijn palmares hebben of een wereldtitel. Misschien lukt dat wel allebei volgend jaar. Dat mag je me toewensen voor 2020."

  Bekijk hier de volledige Facebook Live: