Italiaanse Bassino pakt eerste WB-zege in de VS, Shiffrin blijft leider

  Bassino won voor haar landgenote Brignone en topfavoriete Shiffrin.

  In Killington in de VS heeft de Italiaanse Marta Bassino haar eerste WB-overwinning gepakt in de wereldbeker reuzenslalom. Mikaela Shiffrin moest zich voor eigen publiek tevreden stellen met de derde plek. Ze blijft wel ruim leidster in de stand.

  De 23-jarige Italiaanse bleef in de Verenigde Staten haar landgenote Federica Brignone voor met 26 hondersten. Voor Bassino was het na vijf podiumplaatsen de eerste wereldbekerzege. Topfavoriete Mikaele Shiffrin moest voor eigen volk op 29 honderdsten van Bassino vrede nemen met de derde stek. De 17-jarige Nieuw-Zeelandse Alice Robinson, eind oktober winnares in Sölden, ging in de eerste run van de piste.

   

  Shiffrin blijft wel ruim aan de leiding in de wereldbekerstand. Na drie manches heeft ze al 112 punten voor op de Zwitserse Wendy Holdener. 

   

  Elders in Amerika zorgde Thomas Dressen voor een mooi sprookje. Precies een jaar geleden ging de Duitser hard onderuit bij de afdaling in Beaver Creek. Hij scheurde de kruisbanden in zijn rechterknie en moest het hele seizoen revalideren.

   

  Alsof het zo moest zijn, stond hij op 30 november een jaar later bovenaan na de afdaling in Lake Louise, de eerste wedstrijd waar hij weer aan de start stond. Dressen dook twee honderdsten van een seconde onder de tijd van de Italiaan Dominik Paris. 

   

  De Noor Henrik Kristoffersen blijft na drie manches leider in de Wereldbeker. Hij heeft 13 punten voor op Dressen en op de Fransman Alexis Pinturault.