VIDEO: Na snelste pitstop voert Red Bull nu ook gewichtloze pitstop uit

  Formule 1-auto in een vliegtuig

  De laagvlieger van Max Verstappen op 10.000 meter hoogte.

  Vorig weekend in Brazilië hebben de mecaniciens van Red Bull 4 banden gewisseld in 1,82 seconden. Een hoogvlieger die ze hadden ingeoefend op 10.000 meter hoogte boven Rusland. Daar voerde de Formule 1-renstal een pitstop uit in gewichtloze toestand.

  De nieuwste stunt van Red Bull begint in het Kosmonautentrainingscentrum Joeri Gagarin in Sterrenstad bij Moskou. Daar gaat de auto van Max Verstappen aan boord van een opleidingsvliegtuig. 

   

  16 mecaniciens stappen mee in. Tijdens een duik op 10.000 meter hoogte krijgen ze 15 seconden om de auto te voorzien van verse banden. Het lukt hen nog ook.

  (Vertraagde) beelden van de pitstop op grote hoogte:

  Zo werkt de stunt:

  De leden van de Red Bull Racing-pitcrew kregen een snelcursus ruimtevaart en maakten daarna in de speciaal aangepaste romp van het Russische vliegtuig - samen met de F1-bolide en een 10-koppige filmploeg - 7 vluchten. Die bestonden in totaal uit 80 parabolen: opstijgen in een hoek van 45 graden om dan op 10.000 meter hoogte een duikvlucht in dezelfde hoek uit te voeren. De wet van de zwaartekracht zorgde zo telkens voor een vrije val van maximaal 28 seconden.

   

  Niet dat ze telkens 28 seconden de tijd kregen om hun pitstop uit te voeren, want de auto van 400 kilogram, het bijhorende materiaal en 26 mensen moesten steeds veilig worden vastgemaakt voor de zwaartekracht terugkeerde. Dat gebeurde uiterst efficiënt, waardoor er per vlucht 15 seconden vrije val overbleef.