Van Kerckhove stopt als bondscoach Red Dragons: "Zelf beslist"

  Na twee jaar als assistent (van Heynen en Anastasi) kreeg Van Kerckhove voor 2019 het vertrouwen als hoofdcoach.

  De nationale volleybalmannen krijgen een nieuwe bondscoach. Na het mislukte EK in eigen land besliste Brecht Van Kerckhove om de eer aan zichzelf te houden. "Mijn manier van werken sloeg niet voldoende aan." Oud-bondscoach Dominique Baeyens neemt tijdelijk over voor het olympische kwalificatietoernooi in Berlijn begin 2020.

  Van Kerckhove kreeg in december 2018 het vertrouwen van de bond om door te schuiven van assistent naar hoofdcoach, toen de Italiaan Andrea Anastasi om familiale redenen zijn job stopzette. Na één zomer als hoofdcoach houdt Van Kerckhove het voor bekeken.

   

  De nationale volleybalmannen konden zich in augustus niet kwalificeren voor Tokio 2020 op het olympische kwalificatietoernooi in Rotterdam. Het EK in eigen land werd na een goed begin een afknapper met een gemiste kwartfinale.

   

  Van Kerckhove besliste deze week zelf om te stoppen: "Na een eigen evaluatie heb ik besloten dat mijn manier van werken en mijn impact op de groep niet voldoende aangeslagen heeft om op korte termijn resultaten te halen."

   

  "Met de aansluiting van jonge talenten bij de kern, met de goede poulewedstrijden tijdens het EK en de promotie voor het volleybal waren er zeker ook positieve punten de afgelopen maanden. Maar we moeten erkennen dat we onze doelen niet gehaald hebben. De Red Dragons hebben in Berlijn nog een laatste kans op de Spelen. Ik hoop van harte dat het hen lukt."

  Mijn manier van werken en mijn impact op de groep sloegen niet voldoende aan om op korte termijn resultaten te halen.

  Brecht Van Kerckhove

  Baeyens: "De olympische ambitie is er nog"

  Voor het olympische kwalificatietoernooi in Berlijn rekent de Belgische bond dus op Dominique Baeyens. De oud-bondscoach (van 2012 tot 2016) hoorde als Program Driver tot de staf van Van Kerckhove, maar is nu dus weer de sportieve eindverantwoordelijke. "Baeyens heeft de ervaring en kent de groep", legt de federatie die keuze uit.

   

  Berlijn in januari is een sterk bezet toernooi. De Belgische mannen spelen in hun poule tegen Slovenië, de 2e van het EK, Duitsland en Tsjechië. De top 2 van de poule speelt kruisfinales tegen een poule met Europees kampioen Servië, Frankrijk, Bulgarije en Nederland. Er is 1 Europese plaats voor de Spelen vacant.

   

  Baeyens gelooft nog in een ticket voor Tokio: "De olympische ambitie is er nog altijd bij de Dragons. Daarom heb ik me tijdelijk geëngageerd voor het olympische traject." De invulling van de rest van de staf zal later bekendgemaakt worden.

   

  De 63-jarige Baeyens behaalde een pak titel- en bekersuccessen met Zellik en Roeselare en was 8 keer Coach van het Jaar.

  404 | sporza