Van Kerckhove volgt Anastasi op: "Voor vorst, voor vrijheid en voor Brecht"

  Brecht Van Kerckhove was 2 jaar assistent van de Red Dragons, eerst van Heynen, dan van Anastasi.

  De Belgische bond heeft Brecht Van Kerkchove een rij doorgeschoven: van assistent naar hoofdcoach van de Red Dragons. Na het plotse vertrek van de Italiaan Anastasi waren er genoeg buitenlandse topkandidaten, maar de bond koos dus jong en Belgisch, stelde volleycommentator Marc Willems vast. Ook oud-bondscoach Dominique Baeyens en Kris Eyckmans treden toe tot de staf.

  Bekijk het verslag in Het journaal:

  Bond: "Gekozen voor behoud van kader"

  Dat de keuze op Brecht Van Kerckhove (42) viel zal voor velen toch een verrassing zijn, want bij de aanstelling van Andrea Anastasi (die om familiale redenen vertrok) klonk het nog dat men op zoek was gegaan naar een coach met veel ervaring in verschillende landen.  Die ervaring heeft Van Kerckhove (nog) niet.

   

  "We hebben in de eerste plaats gekozen voor het behoud van het kader dat al bestond onder Anastasi, want iedereen was daarover erg tevreden", luidde het bij de bond.

   

  "Zo blijven de Poolse scouters Karol Redzioch en Damien Musiak, net als de Argentijnse fysiektrainer Daniel Lecouna en kinesist Styn Vereecken aan boord. Gezien het nakende EK in eigen land en de kwalificaties voor de Olympische Spelen vonden we het niet opportuun in zee te gaan met een coach die de spelers nog moet leren kennen, daarvoor is nu te weinig tijd.”

  Oud-bondscoach Baeyens wordt Program Driver

  Al even opmerkelijk is de “comeback” van Dominique Baeyens in de staf van de Red Dragons.  Baeyens, die bondscoach was 2012 tot 2016, wordt "Program Driver".  Hij is mee verantwoordelijk voor het welslagen van het project, zal het programma van heel nabij opvolgen en de hoofdcoach en andere stafleden waar nodig adviseren.

   

  Program Driver,  is dat een duur woord voor "schoonmoeder van Brecht"? "Dat is absoluut mijn bedoeling niet", zegt Baeyens. "Mijn rol is ondersteunend, adviserend, inspirerend... Eigenlijk een coach-de-coach-verhaal. Maar laat me duidelijk zijn: Brecht is de baas!"

   

  De nieuwe assistent-coach van Brecht Van Kerckhove is ook al een Belg: Kris Eyckmans. “Met Dominique en Kris willen we ook verder kijken dan 2020. Dominique heeft als technisch directeur van de topsportschool een goede kijk op het aanstormende talent, net als Kris Eyckmans, die naast coach van VH Leuven ook coach van de nationale junioreploeg is.”

  Mijn rol is ondersteunend en inspirerend. Eigenlijk een coach-de-coach-verhaal. Maar laat me duidelijk zijn: Brecht is de baas!

  Program Driver Dominique Baeyens

  Dominique Baeyens was bondscoach van 2012 tot 2016.

  Van Kerckhove: "Sterk team rondom mij is andere context dan bij Maaseik"

  Brecht Van Kerckhove zelf heeft al een lange staat van dienste bij de nationale ploegen. Eerst als assistent van Gert Vande Broek bij de Yellow Tigers, later als
  assistent van Vital Heynen en Andrea Anastasi bij de Red Dragons.

   

  Voelt hij zich klaar om deze stap te zetten? "Zeker, ik ben ook niet meer de Brecht van toen ik hoofdcoach was bij Maaseik. Ik heb sindsdien een pak meer ervaring opgedaan. Bovendien stond ik in Maaseik wat alleen en heb ik daardoor wellicht ook fouten gemaakt. Nu heb ik een sterk team rondom mij. Dat is een heel andere context."

   

  Toen hij nog assistent was bij de Yellow Tigers zong de ploeg steevast een aangepaste versie van de Brabançonne: “Voor vorst, voor vrijheid en voor Brecht”. Hopelijk wordt dat ook de leuze van de Red Dragons.

  Marc Willems

  Kort portret Brecht Van Kerckhove:
  • licentiaat LO (VUB)
  • assistent-coach bij Noliko Maaseik (onder Vital Heynen)
  • hoofdcoach Tilburg
  • hoofdcoach Noliko Maaseik
  • assistent-coach Yellow Tigers (onder Gert Vande Broek)
  • directeur sportkaderopleiding Vlaamse Volleybalbond
  • assistent-coach Red Dragons (onder Vital Heynen en Andrea Anastasi)
  Kalender Red Dragons:
  • 25/5-16/6: Golden European League tegen Slovakije, Turkije en Letland
  • 9-12/8: 1e olympisch kwalificatietoernooi
  • 12-29/9: EK in België, Frankrijk, Nederland en Slovenië