Shorttracker Stijn Desmet schaatst BR, maar mist finale in Salt Lake

  " "

  Stijn Desmet (archief) schaatst een Belgisch record op de 500 meter in Salt Lake City.

  Shorttracker Stijn Desmet heeft zijn Belgische record op de 500 meter aangescherpt, maar dat hielp hem niet aan een finaleplaats in de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City (VS).

  Desmet zette 40"309 seconden neer over de 500 meter, een lichte verbetering van de tijd van 40"386 die hij in februari vorig jaar in Dresden neerzette. De Chinees Dajing Wu won de halve finale met Desmet in 40"015. Desmet was in de 5e baan gestart en bleef ook de hele race op die plaats hangen.

   

  In de kwartfinale had hij zich langs de tegenstand gewurmd om in 40"606 achter Wu tweede te worden. De Zuid-Koreaan Dae Heon Hwang won uiteindelijk de finale in 39"729.

  Desmet kan de snelheidsduivels uit het Verre Oosten inmiddels aardig bijhouden. Hij en zijn zus Hanne, die  vandaag op de 1000 meter in actie komt, profiteren van hun training bij de Nederlanders in Heerenveen. In de persoon van Oranje-coach Jeroen Otter hebben ze er een creatieve trainer bij.

   

  Hun Nederlandse collega's prijzen dan weer de technische innovaties van de Belgische coach Pieter Gysel. Hij is de man achter de jetpropeller, een soort miniraket die jonge schaatsers op de rug krijgen om op zeeniveau al een beetje te wennen aan de snelheid op de hooglandbanen in Noord-Amerika.