De Tribune over Iserbyt: "Dominantie die we op Mathieu en Wout na zelden zagen de laatste jaren"

  November staat voor de deur en het veldritseizoen komt stilaan onder stoom, met in de marge hommeles over de hervormingen in de Wereldbeker. Stof genoeg om over te praten in De Tribune met de stem van de koers, Michel Wuyts en Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics en ex-basketbaltopper.

  In deze aflevering hoort u ook:

  • Niet één, maar twee momenten die Michel Wuyts afgelopen week beroerden.
  • Wat Tomas Van Den Spiegel heeft met Mark Cavendish.
  • Dat Sven Nys vroeger wel voorstander was van een hervormde Wereldbeker.
  • Hoe hongerig Mathieu van der Poel is naar de start van zijn veldritseizoen deze week in Ruddervoorde.
  • Waarom Toon Aerts niet moet panikeren.

  "Ook zijn amoureuze avonturen hebben hem pijn gedaan"

  De dominantie van Eli Iserbyt had zelfs Michel Wuyts niet zien aankomen. “Niet in die mate. Maar anderzijds, als je dat wat laat doorzakken, dan besef je: "Dit is logisch". Deze jongen is wereldkampioen geweest bij de juniores en twee keer bij de beloften. Dan is dat maar logisch dat hij de maat neemt van Toon Aerts, want die heeft dat nooit gekund bij de jongeren."

   

  "Het is altijd mooi als je ziet dat de klasse zich doortrekt en als die klasse gefineerd wordt." Michel Wuyts alludeert op de fysieke scherpte van Iserbyt: "Er liggen koorden op die kuiten en volgens hemzelf is zijn VO2max nog gestegen. Dan denk ik dat hij per kilogram lichaamsgewicht een enorm wattage verzet. Dan bepaalt hij zelf waar hij wegrijdt zoals hij gisteren in Gavere illustreerde."

   

  Tomas Van Den Spiegel ziet de opmars van Iserbyt graag gebeuren zeker met het oog op de hervorming van de Wereldbeker. “Absoluut! Eli heeft ook heel wat persoonlijkheid, hij is een heel slimme jongen en heeft geen schrik om zijn gedacht te zeggen. Hij is nog altijd maar 22 en misschien zijn we vorig jaar iets te streng voor hem geweest gezien het hoge verwachtingspatroon dat we hadden na alles wat hij gepresteerd had bij de jeugd.”

  Ik ben ermee weg! Adieu! En dan is daar niks aan te doen.

  Michel Wuyts

  Iserbyt wist natuurlijk dat Mathieu wat later in het veld ging komen en dat Wout er al helemaal niet was en daarvan heeft hij optimaal gebruikgemaakt. “Hij wist dat hij die eerste wedstrijden goed moest zijn", zegt Van Den Spiegel. "Want het is toch dominantie die we behalve van Mathieu of Wout zelden gezien hebben de laatste jaren. Dat is heel knap, zeker op die leeftijd. Nog geen enkel dipje en telkens hij er moest staan, stond hij er, met overschot.”


  “Hij deelt al veel beter in", pikt Michel Wuyts in. "In het begin van het seizoen was hij al van in het begin weg en gisteren laat hij de anderen spartelen bij wijze van spreken. Hij speelt zijn ploegmaats uitstekend uit, daar zie je de kopmansfunctie. En dan zegt hij net voor half koers: "Ik ben ermee weg! Adieu." En dan is daar niks aan te doen.”

   

  Volgens Wuyts heeft dat ook met het kopje te maken. “Het is een jongen die tussen hangen en wurgen gezeten heeft. Studeren voor dokter of ingenieur? Neen, hij koos voor rechten omdat hij het kon combineren met crossen. Dat heeft hij dan laten varen en dat gaat niet zomaar, daar zit je over te piekeren. Ik ga dan niet uitweiden over zijn amoureuze avonturen, maar ik weet dat ook dàt hem pijn gedaan heeft."

  Download de podcast van De Tribune