Analyse: Geslaagde ingreep met resultaatbepalende gevolgen bij OHL

  De ene kopbal is de andere niet.

  Karel Fraeye blikt na elke speeldag in de Proximus League terug. Op speeldag 12 zag hij allesbepalende kopbalgoals van OH Leuven en Lokeren.

  Wanneer je elkaar als ploeg zo regelmatig bekampt als in de Proximus League, ken je de sterktes en zwaktes van elkaar nog beter. Dus probeer je met kleine ingrepen de tegenstander toch te verrassen en in te spelen op eigen sterktes en mogelijke zwaktes bij de tegenstrever.

   

  En dat deed OH Leuven op een goeie manier: Euvrard koos ervoor om Aguemon vanaf de linkerflank te laten acteren in plaats van zijn gebruikelijke rol op de andere kant. Een geslaagd detail, want met resultaatbepalende gevolgen: het was twee keer Aguemon die vanaf die linkerkant de perfecte assist afleverde naar de eerste zone voor de kopbalgoals van Sowa en Henry.

   

  Westerlo-coach Bob Peeters zal 'not amused' zijn bij het zien van hoeveel vrijheid Aguemon kreeg om de bal voor te brengen, geen van beide Westerlo-spelers stapte op die fase uit om de voorzet eruit te halen. Sowa wachtte tot het perfecte moment om de ruimte in te duiken en de bal binnen te koppen.

   

  De 2-0 is een eigenlijk een nette kopie van de eerste : Aguemon kapte na een actie terug naar zijn rechtervoet en bracht de bal opnieuw perfect voor naar de eerste zone, waar Henry als specialist wel raad mee wist : na een heel slimme loopbeweging kon hij voor zijn verdediger vrij binnenkoppen.

   

  Alsof ze niet gewaarschuwd waren bij de Kemphanen: ondanks 2 Westerlo-spelers rond de bal, geen goede druk op de bal en Aguemon kon met zijn rechtervoet zijn tweede assist optekenen. Een tactische zet die OHL in deze topper de volle buit opleverde, 

  waardoor het nu echt alles in eigen hand heeft om de eersteperiodetitel binnen te halen.

  Bekijk de twee assists van Aguemon in de samenvatting

  Geen twee zonder drie kopbalgoals voor Lokeren

  De nederlaag, maar vooral de manier waarop, tegen Westerlo op de vorige speeldag lijkt voor Lokeren een keerpunt te gaan worden. Het stak tijdens deze week intern de koppen vrij intensief bij elkaar en dat kwam de wedstrijdmentaliteit en de teamgeest waar het hen in Westerlo aan ontbrak duidelijk ten goede.

   

  Ondanks de 0-1-achterstand stonden en bleven de Waaslanders gretig en intensief te voetballen. Defensief toonde Lokeren zich een pak agressiever, wat het vertrouwen in balbezit ten goede kwam.

   

  Nog voor de rust lukte Lokeren haar winnende treffer op hoekschop: een mooi ingestudeerd nummertje: de lange Hajric stond bij zijn directe bewaker aan de eerste paal, waar hij na een paar slimme achterwaartse stapjes de balerg knap met het hoofd binnenknikte.

   

  Geen twee kopbalgoals zonder drie: Jelle Van Damme scoorde - ook na een ingestudeerde stilliggende bal - met een heerlijke treffer de 3-1, onbegrijpelijk afgekeurd voor een ingebeelde duwfout. Gelukkig voor de scheidsrechter was deze treffer niet bepalend voor de drie punten, maar het had Lokerenwel een zorgeloze eindfase bezorgd.

   

  In de zestienmeters worden de wedstrijden beslist: hoe tevreden De Boeck zal zijn over de agressiviteit bij de driekopbalgoals van zijn ploeg, zo gefrustreerd zal Losada dat zijn over het gebrek aan scherpte defensief: Hajric die - ondanks een geniale loopactie - kan binnenkoppen tussen maar liefst vier Beerschot-spelers én doelman Vanhamel in.

  Bekijk de kopbalgoals van Lokeren in de samenvatting

  Door de winst tegen Westerlo heeft Leuven eigenlijk enkel nog de concurrentie van Virton. Halen beiden eenzelfde resultaat op speeldag 13, dan wordt het op de laatste speeldag met Virton-OH Leuven een heerlijke finale.

   

  Lokeren en Union spelen op speeldag 13 scherprechters: de Waaslanders ontvangen Virton, de Brusselaars verdedigen hun waterkans aan Den Dreef bij OH Leuven.

  Karel Fraeye