Bulgaarse eerste minister vraagt dat bondsvoorzitter opstapt en die doet dat

  Een deel van de Bulgaarse fans ging zijn boekje te buiten.

  Een deel van de Bulgaarse fans ging zijn boekje te buiten.

  Borislav Mihajlov is opgestapt als voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond (BFU). De Bulgaarse regering had om zijn ontslag gevraagd na de racistische incidenten met Bulgaarse fans tijdens de EK-kwalificatiematch van maandag tegen Engeland in Sofia. 

  Bulgarije-Engeland, een wedstrijd in de voorronde van het EK 2020, werd maandagavond tot twee keer toe stopgezet.

   

  Bulgaarse supporters hadden tegenover donkere spelers van Engeland verschillende keren racistische geluiden laten horen en sommigen brachten ook de Hitler-groet.

   

  De beelden van het wangedrag gaan de wereld rond en dat is de Bulgaarse regering niet ontgaan. Ze wil de banden met de Bulgaarse voetbalbond doorknippen en de financiële steun opzeggen tot bondsvoorzitter Mihajlov opstapt.

   

  De oproep tot het ontslag van Mihajlov kwam rechtstreeks van eerste minister Boijko Borissov, zelf een gepassioneerde voetbalfan.     

   

  Mihajlov weigerde in eerste instantie gehoor te geven aan de vraag van de eerste minister.

   

  "Natuurlijk neemt Mihajlov geen ontslag. De regering heeft het recht niet zich te mengen in het voetbal. Wij zijn ook niet verantwoordelijk voor het hooliganisme van een groep mensen", zei de woordvoerder van de Bulgaarse voetbalbond in de vroege namiddag.

   

  Nauwelijks later maakte de Bulgaarse bond bekend dat Mihajlov tóch ontslag neemt. 

   

  "Na vele jaren bondsvoorzitter geweest te zijn en veel contacten op het hoogste internationale niveau gehad te hebben, zet Mihajlov een stap opzij. Hiermee toont hij zijn vaste bereidheid om de evolutie van het Bulgaarse voetbal op alle mogelijke manier te blijven ondersteunen", klinkt het.

   

  Het was niet de eerste keer dat de Bulgaarse bond onder vuur lag. Voor de wedstrijd van maandag tegen Engeland waren al enkele delen van het stadion in Sofia gesloten. Dat was een sanctie van de Europese Voetbalbond UEFA wegens racisme van Bulgaarse supporters tijdens de interlands van juni tegen Kosovo en Tsjechië.

  UEFA start onderzoek

  Weinig verrassend heeft de UEFA dinsdag laten weten dat het een onderzoek opent naar het gedrag van de Bulgaarse supporters. "De aanklacht gaat om racistisch gedrag, het gooien van voorwerpen op het veld, het verstoren van het volkslied en het tonen van herhalingen op het grote scherm", luidt het in een mededeling van de UEFA.

  Tweets:

  Tweets van de Engelse voetbalbond: