Abdi verbetert in Chicago eigen Belgische marathonrecord, wereldrecord bij de vrouwen

  Abdi (archief).

  Bashir Abdi heeft in Chicago een verbluffende marathon gelopen. Hij finishte als vijfde in een tijd van 2 uur 6 minuten en 14 seconden. Dat is een flinke verbetering van zijn eigen Belgische record met maar liefst 49 seconden. Bij de vrouwen was er een wereldprestatie van de Keniaanse Brigid Kosgei.

  Bashir Abdi heeft voor de tweede keer dit jaar het Belgische record op de marathon scherper gesteld. In Londen werd het 2u07'03", maar in Chicago, een van de World Majors, ging het nog een heel stuk sneller. 

   

  Samen met zijn trainingsmaatje Mo Farah vertrok Abdi in Chicago erg snel. De twee passeerden na tien kilometer in 29'30", op schema om onder de 2 uur en 5 minuten te duiken. Daarna kregen ze het logischerwijze iets zwaarder en halfweg stopte de chrono op 1u02'54".

   

  In de tweede wedstrijdhelft was het verrassend genoeg vooral Farah die het zwaar kreeg, terwijl Abdi zijn tweede adem vond en de Brit tussen kilometer 25 en 30 ter plaatse liet. Met zijn uiteindelijke tijd (2u06'14") verbeterde hij zijn eigen record met 49 seconden. De winst ging in Chicago naar de Keniaan Lawrence Cherono in 2u05'45".

  Wereldrecord uit 2003 van Paula Radcliffe van de tabellen gelopen

  Bij de vrouwen stond het wereldrecord op de marathon al sinds de marathon van Londen in 2003 op naam van de Britse Paula Radcliffe, die toen 2u15'25" klokte. Maar in Chicago deed Brigid Kosgei nu beter: 2u14'04".

   

  Omdat Kosgei een waanzinnig tempo liep in de aanvangsfase verwachtten veel waarnemers dat ze de man met de hamer zou tegenkomen, maar instorten deed ze nooit. Ze dook meer dan een minuut onder het zestien jaar oude record van Radcliffe. Het persoonlijke record van Kosgei stond voor deze race op 2u18'20" en daar ging ze dus met meer dan vier minuten onder.