• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Trotse mama Meesseman: "Zonder Emma hadden Mystics nooit de finale gehaald"

  Ann Wouters, Kim Mestdagh, mama Meesseman Sonja, Emma Meesseman en Linde Merckpoel.

  Even poseren voor de selfie met Linde Merckpoel.

  Een eerste WNBA-titel voor de Mystics, voor Emma Meesseman en Kim Mestdagh. Moeder van MVP Meesseman was erbij en keek vol spanning toe. "Zonder Emma hadden de Mystics nooit de finale gehaald", vertelt ze aan Sporza.

  Mama Sonja: "Emma toont op het parket dat ze haar plaats waard is"

  Je dochter WNBA-kampioene zien worden met de MVP-titel er nog eens bovenop. Het moet wat doen met een moeder. En al zeker voor Sonja Tankrey, die zelf op het parket stond op onder meer het EK in 1980 en 1985.  "Het is ongelooflijk", reageert moeder Tankrey bij Sporza. "Ik ben hier gekomen voor de finales, wat ik had beloofd. Sommige momenten was het heel moeilijk, maar ik vind het prachtig, het is fantastisch."

   

  Starten in de finale deed Meesseman evenwel niet. Toch bleef de Belgian Cat altijd rustig en antwoordde ze op het parket. "Emma is niet het type dat naar de coach gaat om iets te bespreken. Ze bekijkt het vanop afstand en toont op het parket dat ze haar plaats waard is. Niet alleen in de match hier, ook tegen Las Vegas. Zonder Emma waren de Mystics nooit in de finale geraakt."

   

  "Wat dit met me doet als moeder? "Uiteindelijk kwam ze naar me toe en pakte ze me eens goed vast. Dat was een fantastisch gevoel. Prachtig. Emma heeft nu haar 1e doel gehaald, het volgende doel is met de Cats (die zich nog moeten kwalificeren voor Tokio 2020, red)", vertelt Tankrey.

  Mestdagh: "Emma speelt echt op wereldniveau"

  Ookal mocht Kim Mestdagh niet spelen in de Finals, toch was de Belgian Cat meer dan gelukkig met de WNBA-titel in haar 1e jaar in Amerika. "Van timing gesproken", vertelt Mestdagh. "Het was echt een prachtjaar en een superzomer voor mij."

   

  "De WNBA was nooit een droom voor mij, want het leek zo onrealistisch. Op mijn 29 jaar geraak ik er dan toch en speel ik kampioen. Dat is echt een perfect scenario. Wat dit voor mij betekent? Dat weet ik zelf nog niet goed. Ik moet het nog even laten bezinken, maar het is echt enorm. Het is de beste competitie ter wereld en er kampioen spelen - zelfs al speel je niet veel - dat doet toch iets."

   

  "De manier waarop Emma gespeeld heeft in deze Finals, eigenlijk over de hele Play-offs, dat is de reden waarom we het gehaald hebben. We hadden veel blessures en Emma bleef gewoon Emma. Haar MVP-titel is dan ook zo verdiend, ze is speelt echt op wereldniveau", besluit Mestdagh.

  Wauters: "Het is zo goed als altijd een Amerikaanse die de trofee van MVP krijgt"

  Ann Wauters was samen met StuBru-vlogster Linde Merckpoel naar de VS gereisd voor de ontknoping van de WNBA Finals. Het Belgische basketbalicoon wou haar ploegmates van de Belgian Cats ter plekke steunen: “Ze hebben het schitterend gedaan. Het was echt wel een finale waard. Het was een prachtige wedstrijd om naar te kijken. In de tweede helft heeft Emma eigenlijk het verschil gemaakt. Zo hebben de Washington Mystics voor de eerste keer in hun geschiedenis de titel kunnen veroveren.”

   

  Over de 5 finaleduels stak Meesseman erbovenuit, vandaar de terechte titel van MVP: “Jawel. Ze verdient die titel zo hard. Ze is de speelster die het meeste impact heeft gehad op haar team. Het siert haar: Emma blijft altijd heel nederig en wil altijd alles doen voor de ploeg. Maar nu heeft ze zelf het verschil gemaakt. Het is zo goed als altijd een Amerikaanse die de trofee van MVP krijgt. Dit is waanzinnig.”

   

  Pas een tweetal minuten voor het einde was Wauters zeker dat Washington zou winnen: “Toen hadden ze een kloofje van 6 à 8 punten en voelde je het gewoon in de zaal: “Het is binnen!” Het was fantastisch: de fans begonnen mee te vieren. Je voelde dat de spanning een beetje wegliep van de speelsters op het veld. Iedereen kon echt beginnen te genieten.”

   

  Het feest kon losbarsten: “Maar het was ook wel wat emotioneel. Zeker ook voor Emma, ik denk dat er zo veel spanning van haar afviel. Samen met je ploeg die titel winnen die zo moeilijk te winnen is, ik snap haar reactie volledig.”

  Emma is de speelster die het meeste impact heeft gehad op haar team. Het siert haar: ze blijft altijd heel nederig en wil altijd alles doen voor de ploeg.

  Ann Wauters

  "Amerikanen gaan nu anders naar Europese speelsters kijken"

  Wauters won zelf de WNBA in 2016 met de LA Sparks. Herbeleefde ze die triomf nog een keer? “Jawel, maar vanuit de tribune is het natuurlijk anders. Dit gaf veel meer stress dan zelf te spelen. Je leeft zo mee, maar je kan er niet veel aan veranderen buiten heel hard supporteren. Het was heel mooi. Ik ben blij dat ik het live heb kunnen meemaken.”


  Hoe wordt er in de VS eigenlijk naar de Europese speelsters gekeken? “Ik denk dat Emma nu echt wel het verschil heeft gemaakt. En nu ze ook MVP is, denk ik dat de Amerikanen toch ook een klein beetje anders naar de Europese speelsters gaan kijken. Ze kunnen ook een grote impact hebben.”


  Ook in België leefde de WNBA Finals: “Twee Belgische meisjes in de finale en met de titel verdienen heel wat aandacht. Dit is fantastisch om onze sport – de mooiste sport ter wereld – te promoten.”