BRONS! Belgian Tornados veroveren voor het eerst medaille op WK atletiek

  In hun 6e WK-finale op een rij hebben de Belgian Tornados (4x400 meter) voor het eerst eremetaal binnengehaald. Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan en Kevin Borlée snelden naar de 3e plaats.

  Coach Jacques Borlée had een plannetje in gedachten door Jonathan Sacoor als eerste op te stellen en dat plannetje klopte als een bus. Sacoor gaf de stok als derde of vierde door aan Robin Vanderbemden en die deed nog beter.

   

  Vanderbemden kon nog versnellen in de laatste rechte lijn en lanceerde als derde Dylan Borlée. De jongste van de broers Borlée kon die plaats vasthouden en zette zo Kevin Borlée op weg naar brons. Die hield de Colombiaan Zambrano - zilver individueel op de 400m - af en liep naar het WK-podium.

   

  De Belgian Tornados misten in Doha de geblesseerde Jonathan Borlée, maar dat belette hen niet om voor de eerste keer een medaille te behalen op het WK atletiek. Met 2'58"78 doken de Belgen nog een keer onder de 3 minuten.

  Bekijk de bronzen race van de Belgian Tornados

  Belgian Tornados blinken met brons op het WK-podium

  Jacques Borlée: "Een verwezenlijking van 12 jaar"

  Jacques Borlée schreeuwt het uit in de tribune na brons voor de Tornados

  Sacoor: "Enorme opluchting"

  "Dit is ongelooflijk", reageerde Jonathan Sacoor. We wisten dat we een enorm sterk team hadden, maar we wisten niet wat de andere teams zouden doen. We hebben fantastisch gelopen en de chrono bewijst dat ook. Dit is een enorme opluchting."

   

  "Ik moest als eerste lopen, omdat we meteen bij de kopgroep wilden zitten. Ik denk dat ik de stok als 3e heb doorgegeven, waarna Robin Vanderbemden heel goed naar binnengekomen was. We zaten meteen in een goede positie."

   

  "Ik weet dat deze mannen al heel lang op zoek waren naar een medaille. Voor mij is het geweldig dat ik bij de Tornados mag komen en meteen mag meevieren."

   

  Ook Dylan Borlée was in de wolken. "Het niveau is de laatste jaren enorm gestegen in de 400 meter. Het is een opluchting dat we een medaille hebben gewonnen na toplanden VS en Jamaica."

   

  Kevin Borlée: "Perfecte race? We kunnen nog altijd beter"

  Kevin Borlée kwam als laatste Belg over de streep, waarna een feestje losbarstte. "Tijdens de race ben ik nooit zeker geweest dat die bronzen medaille binnen was", zegt Kevin.

   

  "Ik wist dat de Colombiaan achter mij dit jaar al 44"01 gelopen had. Maar ik heb me enkel geconcentreerd op mezelf en mijn eigen wedstrijd gelopen."

   

  "Toen ik over de streep kwam, was ik vooral opgelucht. We hebben eindelijk een medaille te pakken op een WK. We richten ons nu op Tokio."

  Vanderbemden: "Vliegtuig om 9u? Dan kunnen we vieren tot 8.30u"

  Ook Robin Vanderbemden deelde in de feestvreugde. "We zullen de medaille zeker vieren,  want het WK is eindelijk eens de laatste wedstrijd van het jaar."

   

  Maar het vliegtuig vertrekt morgenochtend vroeg wel al om 9u. "Dan zullen we onze medaille vieren tot 8.30u", lacht Vanderbemden. 

  Uitslag finale 4x400 meter (mannen)
  1. Verenigde Staten 2'56"69
  2. Jamaica 2'57"90
  3. BELGIE 2'58"78
  4. Colombia 2'59"50
  5. Trinidad&Tobago 3'00"74
  6. Italië 3'02"78
  7. Frankrijk 3'03"06
  8. Groot-Brittannië DNF