Schande! Topnummer op WK atletiek in een zo goed als leeg stadion

  Shelly-Ann Fraser-Pryce wint de 100m bij de vrouwen op het WK

  Shelly-Ann Fraser-Pryce wint de 100m bij de vrouwen op het WK

  De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce wint de 100 meter sprint, het topnummer op het wereldkampioenschap atletiek bij de vrouwen. Maar het stadion in Doha, met een capaciteit van 40.000 plaatsen, is zo goed als leeg. Een schande voor de sport en een slag in het gezicht van de atleten. 

  "De IAAF heeft de atleten in de steek gelaten"

  "Atleten werken zo hard om te pieken naar dit wereldkampioenschap. Dan te moeten lopen voor een zo goed als leeg stadion, is verschrikkelijk. Dit kan toch niet?" Dina Asher-Smith spuwt haar gal na haar zilveren medaille op de 100 meter sprint.

   

  Ook tweevoudig  ex-wereldkampioene en BBC-commentatrice Denise Lewis is niet te spreken over de organisatie van dit WK: "Onze atletiekfederatie heeft ons zwaar in de steek gelaten. Ik had niet verwacht dat het zo erg zou zijn. De atleten verdienen dit niet."

   

  De cijfers liegen er niet om. Volgens sommige bronnen zijn er voor heel het WK, dat 10 dagen duurt, slechts 50.000 tickets verkocht. In vergelijking met andere WK's zoals in Londen in 2017, waarbij het stadion elke dag tot de nok gevuld was, is dit dramatisch.

   

  Ook op sociale media is de verontwaardiging groot. Atleten wijzen met een beschuldigende vinger naar de IAAF, die de keuze voor Doha als gastland liet bepalen door geld en niet op basis van een rijke sportieve traditie.

  "Dit is niet de beste reclame voor de atletiek"

  Ook atletiekcoach Rudi Diels, die al op heel wat kampioenschappen aanwezig was, ziet het gebrek aan belangstelling met lede ogen aan. "We vinden dit natuurlijk heel spijtig. Dit is niet de beste reclame die er is. Een vol stadion geeft meer sfeer en geeft ook meer het gevoel weer waarmee we bezig zijn", vertelt hij aan Sporza vanuit Doha.

   

  Atleten rekenen ook vaak op de steun van het publiek voor het leveren van topprestaties. "Dat is een stukje van het geheel: het applaus, de sfeer, de belichting....Dat missen we hier wel. Maar goed, we zitten hier op een andere plaats waar heel wat geld is ingestoken."

   

  Doha is op zich ook niet meteen de leukste en meest goedkope vakantiebestemming. Dat is volgens Diels een extra reden voor de magere opkomst. "De mensen koppelen zo'n WK graag aan een vakantie. Het is niet juli of augustus, maar oktober, en dat merk je. Er zijn de trouwe supporters die altijd wel komen, maar de grote massa blijft weg. Dat hebben we gisteren wel gezien."

  Wij zien liever een kennerspubliek, de echte supporters, die met hart en ziel komen kijken. Dat is toch een andere beleving.

  Rudi Diels, atletiekcoach

  Of dit in de toekomst nog kan of zal gebeuren, wil Diels nog zien: "Ik denk dat we hieruit iets kunnen leren. De IAAF beseft dat dit niet is wat we willen. Ik ben er zeker van dat er in de toekomst rekening zal mee gehouden moeten worden. Maar geld is altijd een belangrijke factor. Daar kunnen we niet onderuit."

   

  En mensen gratis laten komen is ook geen oplossing. "Neen, we hebben dit in het verleden ook al gezien, op de Olympische Spelen in Peking. Daar werden vakken gevuld met kinderen. Wij zien liever een kennerspubliek, de echte supporters, die met hart en ziel komen kijken. Dat is toch een andere belevenis."

  Rudi Diels, atletiekcoach

  Rudi Diels, atletiekcoach

  Mogelijke redenen waarom bijna niemand komt kijken

  Veel atletiekliefhebbers wijzen met een beschuldigende vinger naar de Internationale atletiekfederatie (IAAF) die zich, net als de FIFA trouwens, laten beïnvloeden heeft door de oliedollars om het grote evenement in de woestijnstaat te laten plaatshebben. En dat heeft z'n invloed op de publieke belangstelling.

   

  1. Geen sport (atletiek) traditie: In een land waar de bevolking voor het merendeel bestaat uit expats uit Zuidoost-Azië en de omringende Arabische landen is het niet verwonderlijk dat er geen rijke sporttraditie kan ontstaan bij de lokale bevolking.

  2. Het is te warm: Met gemiddelde temperaturen rond 35 graden en een luchtvochtigheid van om en bij de 70 procent is het een calvarie om je te verplaatsen in Doha. De airco in de stadions biedt wel soelaas, al moet je er wel de constante wind bijnemen.

  3. Geen vakantieland: Qatar staat niet meteen bekend als een vakantieland voor elke beurs. Dat samen met de soms strenge, islamitische voorschriften (bvb. over alcoholgebruik en dress code) houden atletiektoeristen misschien tegen. Bovendien valt het WK dit jaar buiten de vakantiemaanden juli en augustus.

  4. Conflict tussen Qatar en regiolanden: Al enkele jaren is er een diplomatiek conflict tussen Qatar en enkele omliggende landen. Dat hindert het gereis en de betrekkingen tussen die landen.

  WK-organisatie legt lege zitjes uit: "Boycot en late starttijden"

  De organisatoren hebben vandaag gereageerd op de vele lege zitjes. Zij stellen dat de late starttijden van de belangrijkste wedstrijden een van de oorzaken zijn. Het naderende begin van de werkweek zou zondagavond ook een belangrijke factor geweest zijn.

   

  Verder is het conflict tussen Qatar en verschillende landen in de regio een reden voor het wegblijven van veel toeschouwers. Doha spreekt in dat opzicht zelfs van een boycot.

   

  IAAF-preses Sebastian Coe heeft vandaag een onderhoud gehad met de emir van Qatar. Die laatste beloofde dat hij de lege plaatsen zo goed mogelijk gaat opvullen. Onze man stelde ondertussen al vast dat er aan het stadion een aantal bussen is gestopt waaruit mensen getooid in T-shirts met verschillende kleuren kwamen. Die zitten nu in de tribunes.

  Onze man stelde ondertussen vast dat er aan het stadion een aantal bussen is gestopt waaruit mensen getooid in T-shirts met verschillende kleuren kwamen.

  Knipoog: Hoezo, er komt geen kat kijken naar het WK?