"Evenepoel kan angst zaaien en daar kunnen we alleen maar baat bij hebben"

  Michel Wuyts in Yorkshire.

  Michel Wuyts telt af naar de wegrit van zondag. Maar voor de profs aan zet zijn, worden nog enkele lekkere gerechten geserveerd. Onze commentator heeft het over Remco Evenepoel en Jasper Philipsen.

  "Ik heb me vergist: Evenepoel zit nog een stuk hoger dan ik dacht"

  Michel Wuyts beleefde de tijdrit van woensdag nog op het thuisfront en was diep onder de indruk van Remco Evenepoel. "Ik kom woorden tekort om zijn prestatie in de verf te zetten. Fenomenaal is andermaal het woord dat zich het meest opdringt. Je kunt niet genoeg zeggen hoe onwaarschijnlijk dit is, tussen profs en volslagen specialisten zilver halen."

   

  "Bij het grote publiek leeft misschien het gevoel dat het goud had moeten zijn, maar dat is niet waar. Dat hij met sprekend gemak specialisten die al jaren met dit onderdeel in de weer zijn achter zich laat, is onwaarschijnlijk hoog in te schatten."

   

  "Ik had verwacht dat hij in de buurt van de top 5 zou eindigen of daar net zou inkomen. Maar ik heb me andermaal vergist. Hij zit nog een stuk hoger dan ik al dacht. Voor mij heeft Evenepoel woensdag een enorme stap gezet in zijn carrière."

   

  En wat met zondag? "Wie super is, herstelt ook heel goed en snel. Ik verwacht dat hij helemaal bekomen zal zijn en zal groeien in de race. Mocht ik bondscoach zijn, dan zou ik Remco zeggen: dit is jouw segment, van pakweg kilometer 160 tot kilometer 250. Ga mee als daar iets ondernomen wordt."

   

  "Als hij dan een stoot uithaalt, dan zal dat gezien zijn kunde en inschatting bij andere landen iets teweegbrengen. Hij kan angst zaaien en daar kunnen we alleen maar baat bij hebben. En je weet maar nooit." 

  Voor mij heeft Evenepoel woensdag een enorme stap gezet in zijn carrière.

  Michel Wuyts

  Over de beloften: "Je moet durven te zeggen dat we voor de wereldtitel gaan"

  Michel Wuyts staat vandaag voor een lange dag met 's ochtends de wegrit bij de junioren vrouwen en 's namiddags de wegrit bij de beloften. Bij die laatste categorie beschikt ons land met Jasper Philipsen over een grote troefkaart.

   

  "Sinds vorig jaar worden renners jonger dan 23 jaar die al in de WorldTour rijden, toch toegelaten op het WK voor beloften. Daarom is Jasper Philipsen hier en met onder meer Brent Van Moer hebben we een sterk zestal waarvan je moet durven te zeggen: we gaan voor de wereldtitel."

   

  "Ga de ereplaatsen van Philipsen na en dan ben je onder de indruk. Dat zijn geen ereplaatsen in korte koersen. Hij heeft 2 weken meegereden in de Tour. Dan heb je qua body voorsprong op je leeftijdsgenoten. Al is het voor hem misschien jammer dat de wedstrijd met een lokale ronde is ingekort."

  Bekijk het gesprek met Michel Wuyts (opgenomen donderdag na de wegrit bij de junioren)