Nieuw racisme-incident in Italië, FIFA-preses: "Harder optreden"

  Dalbert

  Dalbert (in het paars, archieffoto) vroeg de scheidsrechter om de match even stil te leggen.

  De wedstrijd tussen Atalanta en Fiorentina van zondag is even stilgelegd omdat de Braziliaanse rechtsachter Dalbert het slachtoffer was van racistische spreekkoren en gezangen. FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt, ook met het incident met Lukaku nog vers in het geheugen, dat Italië een probleem heeft.

  Na een halfuur in Atalanta-Fiorentina stopte Dalbert Henrique plots met spelen. Hij wierp de thuissupporters een kwade blik toe en nam daarna de scheidsrechter terzijde. De omroeper vroeg vervolgens om met de spreekkoren te stoppen. Pas toen de rust was weergekeerd, ging de match - zonder nieuwe incidenten - voort.

   

  Het voorval is na een soortgelijk incident met Romelu Lukaku in Cagliari een nieuwe smet op het Italiaanse voetbal. Ook Milan-speler Kessié werd dit seizoen al eens op de korrel genomen. Toch heeft geen enkele club een straf gekregen tot nu toe.

   

  "Racisme bestrijd je met opvoeding, afkeuring en discussie", zegt de Zwitsers-Italiaanse FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "De situatie in Italië is niet verbeterd en dat is zorgwekkend. Je moet de schuldigen identificeren en hen uit de stadions gooien."

   

  "Het is belangrijk dat je, zoals in Engeland, een automatische straf krijgt bij een overtreding. Je mag niet bang zijn om racisten te veroordelen. We moeten de strijd aangaan tot ze stoppen."

  Infantino

  Gianni Infantino vindt de toestand in Italië "zorgwekkend".